Gewaarschuwde Amerikaanse soldaten schuilden in bunkers

Iraanse raketten treffen luchtmachtbasissen met Amerikaanse troepen in Irak: vergelding voor dood van generaal

Iraanse raketten treffen luchtmachtbasissen met Amerikaanse troepen in Irak: vergelding voor dood van generaal

Archiefbeeld: Amerikanen bij de luchtmachtbasis van Aïn al-Assad in Irak. Foto: AP

Vijf dagen na de eliminatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani op bevel van Amerikaans president Donald Trump, heeft Iran woensdag raketten afgevuurd op twee luchtmachtbases in Irak waar Amerikaanse soldaten ondergebracht zijn. Het gaat om de bases van Aïn al-Assad en Erbil. Daarbij zijn geen gewonden of doden te betreuren omdat de Amerikaanse soldaten gewaarschuwd werden. Ze konden daardoor schuilen in bunkers.

LIVE. Volg hier de ontwikkelingen in het conflict tussen de VS en Iran

In totaal zijn 22 raketten ingeslagen op de twee doelwitten, met grote materiële schade als gevolg. Volgens officieuze berichten zou de basis van Aïn al-Assad, in het onherbergzame westen van Irak, volledig verwoest zijn. Ook de stad Erbil werd even later geviseerd.

Bij de raketaanvallen vielen onder de Amerikaanse soldaten geen doden of gewonden. De Amerikanen waren immers gewaarschuwd voor de wraakactie, meldt CNN op basis van een legerfunctionaris. Daardoor hadden ze zich kunnen verstoppen in bunkers. De Iraakse overheid bevestigde dat woensdagmiddag: de premier had zelf een waarschuwing gekregen van Iran. Een anonieme Amerikaanse regeringsbron zei bovendien dat het leek alsof Iran schoot om te missen.

De raketten vielen tussen 1.45 en 2.15 uur (23.45 uur en 0.15 uur onze tijd, nvdr), meldt het Iraakse leger. “Irak werd gebombardeerd door 22 raketten - 17 op de luchtmachtbasis Aïn al-Assad en 5 op de stad Erbil - die allemaal installaties van de coalitie hebben getroffen”, aldus het commando in een persbericht. Met coalitie doelt het leger op de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

“Aan de Grote Satan”

De Iraanse Revolutionaire Garde eiste in een persmededeling de twee aanvallen op en waarschuwde de Amerikaanse bondgenoten dat ook hun bases het doelwit kunnen worden als er Amerikanen gelegerd zijn. De Garde eist ook dat de Amerikaanse troepen meteen teruggetrokken worden.

Het gaat om een “ harde vergelding” voor de moord op de Iraanse generaal Qassem Soleimani, klinkt het. “Aan de Grote Satan… We waarschuwen je. Als je je slechtheid herhaalt of nog bijkomende maatregelen of bijkomende agressie uitvoert, dan zullen we antwoorden met meer pijnlijke en vernietigende antwoorden”, luidt het onder meer.

(Lees verder onder de beelden)

Trump: “Alles is oké!”

Het Pentagon bevestigt dat beide bases aangevallen werden en beraadt zich naar eigen zeggen over een reactie. Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald via Twitter laten weten dat “alles oké” is nadat “vanuit Iran raketten zijn afgeschoten naar twee militaire basissen in Irak”.

Hij voegde eraan toe dat op dit moment de schade geëvalueerd wordt en dat gekeken wordt of er slachtoffers gevallen zijn. “Tot dusver alles oké. We hebben veruit het sterkste en best uitgeruste leger ter wereld.”

Trump legt woensdag een verklaring af, zo liet hij nog weten.

(Lees verder onder de tweet)

Khamenei haalt uit naar VS

De Iraanse leider Ayatollah Khamenei heeft woensdagochtend op de staatstelevisie zijn bevolking toegesproken. “Deze regio aanvaardt de aanwezigheid van de VS niet”, zei hij. Er waren ook woorden van lof voor de gedode generaal Qassim Soleimani. Khamenei noemde hem “moedig” en “zonder vrees”, terwijl beelden te zien waren van huilende mensen die naar zijn toespraak luisterden. De Iraanse leider zei nog dat de dood van Soleimani betekent dat “de revolutie springlevend is”.

“Iran heeft de VS een mep in het gezicht gegeven”, zei Khamenei nog. “En dit is nog niet genoeg. Wat ertoe doet is dat de aanwezigheid van de VS in deze regio moet stoppen.” Dat ze Soleimani afschilderden als terrorist noemt hij “oneerlijk”. “Dood aan Amerika.”

In de straten van Teheran wordt gevierd door Iraniërs, die op straat zijn gekomen om de raketaanvallen toe te juichen.

(lees verder onder de foto)

Iraanse raketten treffen luchtmachtbasissen met Amerikaanse troepen in Irak: vergelding voor dood van generaal
Foto: VIA REUTERS

Terugtrekking

De aanval komt 24 uur nadat de Verenigde Staten naar eigen zeggen per ongeluk de voorbereidingen aangekondigd hadden van een terugtrekking van de troepen uit Irak. Dat was dan weer het gevolg van de resolutie die het Iraakse parlement had aangenomen waarin aan de Iraakse regering wordt gevraagd om de aanwezigheid van buitenlandse soldaten in het land zo snel mogelijk stop te zetten.

Volgens Amerikaanse media als CNN hadden raketaanvallen niet als doel om Amerikaanse soldaten te doden. Dan zouden ze wellicht niet ’s nachts uitgevoerd zijn, toen de soldaten lagen te slapen, maar op een moment waarop er veel bezigheid was op de basissen. Bovendien werden de militairen naar verluidt gewaarschuwd.

Geen vluchten boven Midden-Oosten

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft alle Amerikaanse civiele luchtvaart geschorst in de Perzische Golf, de Golf van Oman, Irak en Iran. “Wegens verhoogde militaire activiteit en stijgende politieke spanning zullen geen Amerikaanse burgervliegtuigen meer in de regio mogen vliegen”, klinkt het in een bericht.

Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben hun vliegroutes boven het Midden-Oosten aangepast. Onder meer Air Canada, Malaysia Airlines en Singapore Airlines nemen maatregelen, zo lieten ze woensdag weten. En het Duitse Lufthansa schrapte een vlucht naar de Iraanse hoofdstad Teheran.

Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM is er woensdagochtend overleg over vluchten boven Irak en Iran. “We hebben de veiligheid van passagiers en medewerkers hoog in het vaandel, daarom maken we zo’n risico-analyse”, aldus een woordvoerster. Brussels Airlines gaat haar vluchtroutes niet aanpassen.

Olieprijzen stijgen ruim 4,5 procent

De olieprijzen zijn met meer dan 4,5 procent gestegen na de raketaanval. De Amerikaanse olieprijs steeg tot net iets boven 65 dollar per vat. Kort na het bekend worden van de beschietingen daalden de beurzen in de Verenigde Staten en Japan met ruim een procent.

Belgische militairen ongedeerd

België telt nog een handvol militairen in Irak, die niet betrokken zijn bij de Iraanse raketaanval. Zij zijn ongedeerd, zo is woensdag vernomen bij Defensie. Na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in een Amerikaanse drone-aanval in Irak vorige week, had Defensie al gemeld dat er minder dan 10 Belgische soldaten in Irak zijn. Zij kregen toen al een herinnering aan de veiligheidsmaatregelen.

Het Nederlandse ministerie van Defensie liet ook weten dat er geen Nederlanders omgekomen zijn of gewond zijn geraakt. Een van de aanvallen was gericht tegen een basis in Erbil, in het noorden van het land. Maar het veertigtal Nederlandse militairen in het gebied zit elders, aldus het Nederlandse ministerie. In Bagdad, waar de andere aanval plaatsvond, heeft Nederland nog enkele mensen, maar ook die bleven ongedeerd.

Corrigeer

NIEUWS