Evarist ligt weer eens dwars

Gedichtendag 2020: "Dit is geen gedicht"

Jawel, de laatste donderdag van januari en het is dus opnieuw gedichtendag. Misschien heeft u zichzelf al vergrepen aan een paar samengeflanste syllabes op een post-itje in de brooddoos van uw buitenshuiswerkende partner, of blies u deze ochtend al het stof van een of ander flinterdun - want dat zijn ze meestal - bundeltje uit uw boekenkast. Of het de wereld verandert, vraagt onze nog altijd maar ongekroonde dorpsdichter Evarist Ganzelever zich af. En het antwoord geeft hij er al meteen bij. Samen met een antigedicht. De dwarsligger uit de Molenstraat is wel blij dat hij opnieuw zijn alter ego kan bovenhalen, na zijn soms slopende Long May You Run-tocht voor zijn geliefde.

"Ja, ik heb weer enorm veel goesting om de Evarist in mij terug wat meer daglicht te gunnen", klinkt het bij een van de (vele) genomineerden voor de Cultuurlaureaat 2.0. "De dagen zijn zo al kort genoeg, laat staan het leven. Ik weet bij benadering niet hoeveel gedichten er uit mijn koker zijn gekomen, maar dat ze de wereld niet wezenlijk hebben veranderd, is me intussen wel duidelijk. 
Poëzie in het algemeen blijft het Magere Heintje onder de diverse kunstvormen. Er wordt meer geschreven dan gelezen. Iedereen beroemd, iedereen dichter."

Meteen tijd dus om eens een antigedicht te baren. Voor zijn volgens kwatongen op één na favoriete blog. "Ik heb het ook nog gevisualiseerd, met de ambitie om het record van de gemiddelde aandachsboog scherper bij te stellen naar beneden toe", voegt hij eraan toe. Dat je om in de running te blijven af en toe eens je horens moet laten zien, heeft de bebaarde bard ondertussen ook al begrepen. "Het was even positioneren voor mij, maar misschien slaat het concept wel aan. Ik gooi er dus maar het beste van mezelf tegen aan, zijnde mijn vege lijf", besluit hij. Wij kijken uit naar het vervolg, Evarist. Want woordkunst eindigt nooit. Gelukkig maar. 

U wil vandaag poëzie buitenshuis beleven? Rita Lommée brengt deze middag om 14.30 uur haar poëzieprogramma “Gevaarlijke praatjes” in lokaal dienstencentrum 't Fazantenhof. Hetzelfde spinnenverhaal kan u vanavond nog eens herbeleven om 20 uur in het zaaltje van de Reinaertbib in de Koning Boudewijnlaan. Om 20 uur. 

 

 

 

 

 

 


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio