Klare taal bij Pauwels Sauzen-Bingoal: “Iserbyt is onze vooruitgeschoven kopman, dat heeft hij afgedwongen”

Klare taal bij Pauwels Sauzen-Bingoal: “Iserbyt is onze vooruitgeschoven kopman, dat heeft hij afgedwongen”

Foto: BELGA

Voor wie er nog aan twijfelt: Eli Iserbyt is zondag de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal wanneer op de Antwerpse Linkeroever de strijd om de nationale driekleur wordt gestreden. Niet Michaël Vanthourenhout, ook niet Laurens Sweeck. “Die status heeft hij afgedwongen met zijn prestaties”, verduidelijkt teameigenaar Jurgen Mettepenningen.

LEES OOK. Thibau Nys verkent voor ons het BK-parcours in Antwerpen: “Het wordt een strijd tussen Aerts en Iserbyt”

Netjes geflankeerd door Eli Iserbyt en Michaël Vanthourenhout – Laurens Sweeck bevond zich nog op Mallorca – sprak Jurgen Mettepenningen gisteren klare taal in de aanloop naar het BK, al was het maar om netelige vragen omtrent het kopmanschap binnen zijn team voor te zijn. “Eli Iserbyt staat zondag aan de start als onze vooruitgeschoven kopman”, klonk het resoluut. “Die status heeft hij afgedwongen met zijn prestaties. Niemand kan in de laatste ronde een versnelling plaatsen zoals Eli.”

Zo, dat is dan ook geweten. Al hield Mettepenningen een slag om de arm. “Als na een kwartier koers blijkt dat Eli niet over een superdag beschikt, dan moeten we niet twijfelen en Michaël of Laurens in stelling brengen. Daarom zal communicatie belangrijk zijn. Zowel tussen de renners onderling als tussen de renners en de begeleiders langs de kant. Want één ding is duidelijk: wie zondag niet honderd procent is, maakt geen kans. We komen zaterdagavond al bijeen en gaan duidelijke afspraken maken.”

Klare taal bij Pauwels Sauzen-Bingoal: “Iserbyt is onze vooruitgeschoven kopman, dat heeft hij afgedwongen”
Jurgen Mettepenningen Foto: BELGA

Het vernieuwde parcours biedt mogelijkheden om de numerieke meerderheid uit te spelen, denkt ploegleider Mario De Clercq. “Dit is nu eens een parcours waar je op een propere manier een gat kunt laten vallen”, aldus de meestertacticus. “Een hapering in het zand kan volstaan. Want waar je in Koksijde nog een tweede lijn kunt zoeken, is dat in het Scheldezand onmogelijk.”

Voor teammanager Mettepenningen hoeft er zondag weinig. “Als sterkste team wil je uiteraard de titel pakken. We voelen ons favoriet. Maar bij de start van het seizoen had ik het podium in tien tv-crossen als doel vooropgesteld. Op één november hadden we ons doel al bereikt. Ons seizoen is al geslaagd, ook zonder nationale titel.”

Eli Iserbyt: “Minder druk dan bij de jeugd”

Hij blinkt in zijn vel, Eli Iserbyt. Het dipje dat hem in Namen nog onderkoeld deed opgeven, is voltooid verleden tijd. De West-Vlaming staat bijgevolg zondag als topfavoriet aan de start. “En toch ervaar ik minder druk dan bij de jeugd”, klinkt het. “Daar vond ik dat ik het aan mezelf verplicht was om te winnen. Nu moet ik niet winnen, er volgen nog genoeg kansen.”

De 22-jarige Bavikhovenaar heeft nochtans zelfvertrouwen te over. “Ik vrees niemand en ga uit van mijn eigen sterkte. Het verleden heeft me geleerd dat het nutteloos is om mezelf druk te maken in anderen. Van Aert? Na wat ik zag in Gullegem, denk ik dat dit BK voor hem iets te vroeg komt. Aerts? Na Zolder had ik toch enkele bedenkingen: hoe kan je zo sterk presteren met twee gebroken ribben? Maar mijn respect voor hem is groot. Hij heeft nu meer dan twee weken zijn blessures kunnen sparen en zal er zondag staan. Meer zelfs: voor mij is hij de topfavoriet.” Pauwels Sauzen-Bingoal heeft wel het sterkste blok. “Het ergste wat ons zondag kan overkomen, is dat we alle drie een superdag hebben.”

LEES OOK.Eli Iserbyt is blij verrast na verkenning parcours BK veldrijden: “Er zijn veranderingen in mijn voordeel”

Klare taal bij Pauwels Sauzen-Bingoal: “Iserbyt is onze vooruitgeschoven kopman, dat heeft hij afgedwongen”
Foto: BELGA

Michaël Vanthourenhout: “Zoals Eli rijdt, is hij de logische kopman”

Opvallend: Michaël Vanthourenhout presteert op WK’s (goud en zilver als belofte) beter dan op BK’s (brons als prof). “En ik ben geen zandspecialist”, verwijst de West-Vlaming naar de passage over het strand van Sint-Anneke. “Het hertekende parcours ligt mij weliswaar beter dan de klassieke Scheldecross, maar de koers zal toch gereden worden in het zand. Wie daar steken laat vallen, moet vol aan de bak om de kloof te dichten. Wie goed daar het zand gaat, kan nadien recupereren.”

Vanthourenhout schikt zich probleemloos in zijn rol in de schaduw van Iserbyt. “Zoals Eli rijdt, is hij de logische kopman”, klinkt het. “Momenteel is hij de betere van iedereen. Eli heeft in de laatste ronde altijd iets over. Zoals hij zondag afrekende met Corné van Kessel... Ik kan dat niet, mijn eindschot is een pak minder. Ik moet alleen aankomen, wil ik kans maken op winst.”

Laurens Sweeck: “Bedoeling dat we als blok aan de start staan”

En of Laurens Sweeck veel verwacht van dit BK. De man uit Schriek trok nog speciaal naar Mallorca om de laatste hand te leggen aan de conditie en miste daardoor enkele wedstrijden. Pas vanavond keert hij terug naar België, het parcours gaat hij zaterdag bekijken. “Waarom nu nog naar Mallorca? De kans deed zich voor: ik had hier nog een fiets staan en moest in Mallorca alleen maar fietsen en rusten. Twee keer heb ik hier in het bos getraind, ik heb alle trainingen afgewerkt die ik wilde afwerken.”

Ook Sweeck spreekt klare taal. “Op papier is Eli de kopman. Het is alvast de bedoeling dat we als een blok aan de start staan.” Toch acht hij zichzelf niet kansloos. “Het ideale scenario? Dat is het scenario waarin ik zondag omstreeks vier uur als eerste over de finish fiets. Is de start om 15.15 uur? Oké, als ik dan omstreeks vier uur als eerste over de finish fiets, wil dat toch zeggen dat ik goed bezig ben.” (lacht)

LEES OOK. Uittredend Belgisch kampioen Toon Aerts rekent zichzelf niet bij topfavorieten voor BK: “Veel gevloekt de laatste weken”

Klare taal bij Pauwels Sauzen-Bingoal: “Iserbyt is onze vooruitgeschoven kopman, dat heeft hij afgedwongen”
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.