Charles Michel houdt vast aan nucleair akkoord met Iran

Charles Michel houdt vast aan nucleair akkoord met Iran

Foto: AFP

Het internationale akkoord over het nucleaire programma van Iran “blijft een belangrijk instrument voor regionale stabiliteit”. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Charles Michel donderdag gezegd. In een telefoongesprek heeft hij de Iraanse president Hassan Rohani opgeroepen om “onomkeerbare daden” te vermijden.

“Het akkoord was een belangrijke verwezenlijking na jaren van intense internationale onderhandelingen en blijft een belangrijk instrument voor regionale stabiliteit. De Europese Raadsvoorzitter riep de Iraanse president op om onomkeerbare daden te vermijden”, zo staat in een beknopt verslag van het gesprek dat is verspreid door de persdienst van Michel.

De Amerikaanse president Donald Trump had de Europeanen woensdag nog opgeroepen om de “dwaze” kerndeal met Iran op te zeggen. Trump trok zijn land in 2018 terug uit het akkoord, waarin Iran in ruil voor de opheffing van economische sancties verbintenissen is aangegaan die de internationale gemeenschap moeten verzekeren dat het regime in Teheran geen atoomwapens ontwikkelt.

De Europeanen willen vermijden dat het nucleaire akkoord helemaal ten onder gaat in de huidige crisis. Ook Iran voelt zich in de huidige omstandigheden immers steeds minder gebonden. Zondag liet Teheran nog verstaan dat het zich niet meer zal houden aan de beperkingen die het akkoord oplegt met betrekking tot de verrijking van uranium.

“Toen de VS het akkoord verlieten, hebben wij besloten het akkoord te blijven steunen. Niet omdat het perfect is, maar omdat het een communicatiekanaal biedt om te proberen de risico’s in de regio te verminderen”, zo lichtte Michel donderdagmiddag toe in Zagreb, waar hij de openingsplechtigheden van het Kroatische voorzitterschap van de Europese ministerraden bijwoont.

Om de Europese invloed in het conflict te versterken, wil Michel nauwe contacten met de spelers in de regio onderhouden. Tegelijkertijd beschikken de Europeanen volgens hem nog steeds over “een sterke alliantie” met de VS. “Dat geeft ons een sterk communicatiekanaal om onze bezorgdheden en prioriteiten over te maken en onze belangen te verdedigen”, aldus de Europese Raadsvoorzitter.

Michel, die zaterdag naar Turkije en Egypte trekt, herhaalde de ambitie dat Europa “part of the game” op het wereldtoneel moet worden. “Het is belangrijk dat we niet gadeslaan wat anderen voor ons beslissen, maar dat de EU zelf een speler is die zijn belangen verdedigt. Het vermijden van nog meer moeilijkheden en conflicten is belangrijk voor onze stabiliteit, veiligheid en welvaart.” Dat wordt een proces van vallen en opstaan, erkende de Belg, maar “de politieke wil is er”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees