"Een mondiaal probleem onder onze kerktoren"

Opnieuw vier transmigranten opgepakt aan station Beervelde

Opnieuw vier transmigranten opgepakt aan station Beervelde

De stoptrein S53 met haltes in Lokeren, Beervelde, Gent-Dampoort en Gent Sint-Pieters wordt het vaakst gebruik door de transmigranten Foto: Lut Laureys

Lochristi - De politie van zone Puyenbroeck heeft donderdagochtend tussen 4 uur en 7 uur opnieuw vier transmigranten aangetroffen aan het station van Beervelde. Die lagen te slapen onder een elektriciteitscabine. "Het is een mondiaal probleem, onder onze kerktoren", zegt burgemeester Yves Deswaene (Open VLD).

De drie mannen en een vrouw zijn wellicht afkomstig uit Eritrea. Ze komen via de S53 trein vanuit Gent in Lochristi terecht, om zo de E17-snelwegparking te bereiken in Kalken waar ze via een vrachtwagen richting Engeland willen. De vier transmigranten lagen te slapen onder een elektriciteitscabine. Een van hen was vorige week al uitgewezen naar Italië. Een andere persoon bleek al liefst negen keer gecontroleerd te zijn. Elke ochtend bieden transmigranten zich aan aan het station van Beervelde, vaak in groepjes. Ook gisterochtend waren er problemen. De conducteur van dienst sloot bij het stoppen van de trein alle deuren, en liet de reizigers op één plaats opstappen om iedereen beter te kunnen controleren. Uiteindelijk waren maar twee van hen in orde met hun vervoerticket, de rest werd opnieuw van de trein gezet en bleef verweesd achter. "Het is een dagelijks probleem, ze stappen opnieuw af aan Gent Dampoort en reizen niet verder tot Gent Sint-Pieters om zo de controles van Securail te vermijden", aldus de treinbegeleider. In de buurt van het station, onder meer in de groenperken, blijven regelmatig kleren, truien en sokken achter van de passanten. 

Burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) reageert: "Ik schrijf brieven, stuur mails naar de overheid, maar daarop komt geen antwoord of de een stuurt het door naar de ander. Het is een mondiaal probleem dat zich nu onder onze kerktoren afspeelt. Dinsdag laat ik via het college mijn eerdere vragen aan Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem en Minister van Mobiliteit Lydia Peeters per brief vertrekken. Maar ik ben realist genoeg om te beseffen dat de oplossing voor deze problematiek vooral in de thuislanden ligt."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio