Nieuw stadion komt naast het oude

Club Brugge licht stadionplannen toe: “Nieuw stadion moet in seizoen ‘22-’23 klaar zijn”

Club Brugge licht stadionplannen toe: “Nieuw stadion moet in seizoen ‘22-’23 klaar zijn”

Foto: Photo News

Verrassend nieuws over het nieuw stadion van Club Brugge. De club verhuist niet zoals gepland naar een nieuwe locatie, maar zal een nieuw stadion van 40.000 zitjes bouwen op de plaats waar nu het huidige Jan Breydelstadion staat. De werken moeten volgend jaar beginnen, in het seizoen ‘22-’23 moet het nieuwe stadion klaar zijn. Cercle Brugge blijft in Jan Breydel spelen tot het kan verhuizen naar een eigen, nieuw te bouwen stadion.

LEES OOK.Cercle Brugge reageert officieel op stadionplannen Club Brugge: ”Geen enkel concreet voorstel in ons belang”

Het bestuur van Club Brugge heeft vannacht een deal gesloten met het stadsbestuur van Brugge om een nieuw stadion met 40.000 zitplaatsen te bouwen in Sint-Andries naast het huidige Jan Breydelstadion. Cercle Brugge, dat op dit moment het stadion deelt met Club Brugge, krijgt een eigen nieuw stadion aan de Blankenbergesteenweg waar ook oefenvelden voor de twee teams zullen worden ingericht. Club Brugge wil zijn nieuw stadion klaar hebben tegen het seizoen ‘22-’23.

Terwijl het nieuwe stadion gebouwd wordt, blijven Club en Cercle actief in het Jan Breydelstadion. Maar opvallend genoeg wordt dat na de verhuis van de huidige competiteleider niet meteen afgebroken: Cercle Brugge zal er spelen tot het zelf een nieuw stadion gebouwd heeft. Er zullen dus minstens een aantal jaar lang twee stadions naast mekaar staan. De huidige oefenvelden worden omgebouwd tot waterdoorlatende parkings en er worden shuttlebussen voorzien om fans naar de site te voeren en de overlast in de buurt te beperken.

Club-voorzitter Bart Verhaeghe toonde zich bij de voorstelling alvast in de wolken. “Deze bewindsploeg heeft er weinig gras over laten groeien. Nauwelijks één jaar zijn we verder en er is al een oplossing, een waaraan ik zelf eerst niet gedacht had. Wij zijn ook zelf van gedachten veranderd. We zijn zeer blij dat we werk kunnen maken van een omgevingsvergunning en hopen die voor de zomer in te dienen. Dan kan de Vlaamse regering zijn werk doen. Volgend jaar willen we beginnen bouwen, tegen het seizoen ‘22-’23 moeten we er kunnen voetballen. Voetbal is gigantisch aan het evolueren. Wij kunnen niet talmen, we kunnen niet staan kijken. Club moet een bekende naam in Europa blijven. Zeker tegen 2024 wanneer het Europees voetbal drastisch hervormd zal worden.”

Winkels en kantoren zullen er niet komen, de extra inkomsten zullen dus van de verhoogde capaciteit en betere merchandising moeten komen. “Ons stadion zit elke match vol. We zouden meer tickets kunnen verkopen, maar dat gaat momenteel niet. We gaan het stadion zelf bouwen. We zijn ondernemers die elke euro zo slim mogelijk zullen gebruiken. Na 14 jaar ‘oefenen’ weet ik ondertussen wel hoe ik dat moet doen. Het wordt mooi. Het zal er zeker veertig jaar staan, dus willen we iets maken waar we fier op kunnen zijn”, aldus nog Verhaeghe.

“Belangrijke troeven”

“De huidige Olympiasite, die ondertussen toch ook al een belangrijke voetbalhistoriek met zich meedraagt, heeft een aantal belangrijke troeven voor de ontwikkeling van een nieuw stadion voor Club Brugge”, zegt Club Brugge. “In voorgaande onderzoeken en procedures werden de aandachtspunten duidelijk in kaart gebracht. Alle partijen zijn er zich van bewust dat, om deze factoren onder controle te krijgen, er een sterk pakket aan ondersteunende en milderende maatregelen nodig zal zijn (bereikbaarheid, werken met een perimeter rondom het stadion naar analogie van “Euro 2000”...). Slimme mobiliteits- en parkeeroplossingen op wedstrijddagen zijn daarbij cruciaal, alsook een optimale inplanting van het stadion t.o.v. de buurt en het maximale gebruik van nieuwe licht- en geluidstechnieken. Een kwalitatieve inrichting van de Olympiasite is eveneens noodzakelijk om ook de buurt op niet-wedstrijdmomenten toegang tot de Olympiasite te verschaffen. In het door Club Brugge uit te voeren milieueffectenonderzoek zal dit onderzocht moeten worden.”

LEES OOK (N+).Alles wat u nu moet weten over het nieuwe stadion van Club Brugge: waar, wanneer en wat met Cercle?

En Cercle Brugge?

Kleine broer Cercle Brugge zal verhuizen naar de Blankenbergesteenweg. “Ofwel bouwen we het stadion van Cercle Brugge zelf en verhuren we het aan hen voor een marktcomforme prijs. Ofwel verlenen we een erfpacht van de gronden aan een investeerder die het voor Cercle bouwt”, legt burgmeester De Fauw uit. Bij Cercle vielen ze voor de persconferentie nog uit de lucht. We kunnen niks zeggen en vallen uit de lucht”, reageert Cercle-voorzitter Frans Schotte. “Wij zijn nooit gecontacteerd om te praten over deze piste. Als het klopt is het een verrassende en ook vreemde ontwikkeling. Op het eerste gezicht vind ik het niet de juiste piste maar anderzijds ken ik ook de bedoeling en de details niet zodat het niet gepast zou zijn om er commentaar op te geven en te oordelen of veroordelen.”

Lijdensweg van 10 jaar

De lijdensweg van Club Brugge in het stadion-dossier duurt intussen al meer dan 10 jaar. Eerst waren er bouwplannen in Loppem, daarna in Chartreuse, maar telkens opnieuw verwees de Raad van State die bouwplannen naar de prullenmand. In de zomer van 2015 kwam er dan een nieuw plan op tafel, ditmaal om een voetbaltempel voor 40.000 toeschouwers te bouwen aan de Blankenbergse Steenweg. Maar door een klacht van onder andere Ghelamco-topman en Antwerp-voorzitter Paul Gheysens werd ook dat dossier opnieuw doorverwezen naar de Raad van State. Club Brugge had geen goed oog in die procedure en vond nu een oplossing op de huidige locatie van het Jan Breydelstadion.

LEES OOK (N+). COMMENTAAR. “Met nieuw stadion wordt België te klein voor Club Brugge”

Club Brugge licht stadionplannen toe: “Nieuw stadion moet in seizoen ‘22-’23 klaar zijn”
Een maquette van eerdere plannen van het nieuwe stadion voor Club Brugge Foto: repro mvn
Club Brugge licht stadionplannen toe: “Nieuw stadion moet in seizoen ‘22-’23 klaar zijn”
Foto: Isosport
Club Brugge licht stadionplannen toe: “Nieuw stadion moet in seizoen ‘22-’23 klaar zijn”
Foto: Photo News
Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden