Canadezen zien prins Harry wel zitten als gouverneur-generaal

© EPA-EFE

Terwijl zijn echtgenote Meghan Markle al naar Canada is teruggekeerd, blijkt uit een opiniepeiling vrijdag dat een meerderheid van de Canadezen prins Harry wel ziet zitten als hun toekomstige gouverneur-generaal, dat is de vertegenwoordiger van de Britse queen Elizabeth II in de voormalige kolonie.

Volgens de Canadese media is de hertogin van Sussex donderdagavond al met haar acht maanden oude zoon Archie naar Vancouver teruggekeerd. Daar hadden de prinsen ook de eindejaarsfeesten doorgebracht. Het koppel kondigde woensdag aan dat ze zich in Noord-Amerika wilden vestigen en er financieel onafhankelijk wilden leven.

LEES OOK. Kritiek op Prins Harry en Meghan zwelt aan: ze willen wel de lusten, maar niet de lasten

Volgens een enquête van de Canadese krant National Post zou 61 pct van de Canadezen prins Harry graag als gouverneur-generaal hebben. Hij zou dan de huidige vrouw in die functie opvolgen, de voormalige Canadese astronaute Julie Payette. Zij werd eind 2017 aangesteld in die functie en normaal duurt het mandaat vijf jaar.

Canada is een constitutionele monarchie en onderdeel van het Britse Gemenebest met koningin Elizabeth II als staatshoofd. De gouverneur-generaal wordt, op voordracht van de Canadese premier, door de monarch benoemd. Sinds de jaren 50 gaat de functie naar Canadezen, maar voordien waren het Britten en dus kan Harry perfect ook in die rol passen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Prins Harry

Video

Keuze van de redactie