Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De 737 MAX moest het paradepaardje worden van Boeing. Koste wat kost, zo wordt nu stilaan duidelijk.  REUTERS

737 MAX “ontworpen door clowns die onder toezicht staan van apen”

Medewerkers van vliegtuigbouwer Boeing hadden sterke twijfels over de ontwikkeling van de 737 MAX. Dat blijkt uit honderden interne berichten die het bedrijf donderdag heeft vrijgegeven.

“Dit vliegtuig is ontworpen door clowns die zelf weer onder toezicht staan van apen.” Dat schreef een piloot van Boeing in een intern bericht uit 2017, dat betrekking had op de vluchtcomputer van de 737 MAX. Alle toestellen van dat type staan sinds vorig jaar maart aan de grond na twee crashes binnen een half jaar, waarbij in Indonesië en Ethiopië samen 346 doden vielen. Eind vorig jaar kostte dat de kop van Boeing-topman Dennis Muilenburg.

LEES OOK: Mee verantwoordelijk voor 346 doden, toch opstappremie van 60 miljoen dollar: “Gouden handdruk met een lijkgeurtje”

De nieuwe informatie geeft een “diep schokkend beeld” van waartoe Boeing bereid was om onderzoek door de toezichthouder te omzeilen, zei Congreslid Peter DeFazio, die een commissie voorzit die onderzoek doet naar de 737 MAX. Volgens DeFazio laten de interne berichten zien dat Boeing “cruciale informatie” over het toestel trachtte achter te houden. Boeing noemt de inhoud van de vrijgegeven berichten “compleet onacceptabel”. Het bedrijf stuurde de informatie eerder al door naar de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. (krs, blg)

Het beste van Enkel voor abonnees