Queen stelt ultimatum voor oplossing Megxit: maandag koninklijk crisisberaad

Queen stelt ultimatum voor oplossing Megxit: maandag koninklijk crisisberaad

Foto: EPA-EFE

De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag een vergadering belegd met prins Harry. Ze wil een uitweg zoeken voor de crisis in de koninklijke familie nu de prins en zijn echtgenote Meghan Markle aankondigden dat ze een stap terugzetten als vooraanstaande royals. Vrijdag meldde de Britse pers al dat de Queen een ultimatum had ingesteld en dat binnen de 72 uur uitgeklaard moest zijn wat de nieuwe rollen van Harry en Meghan worden.

LEES OOK: Kritiek op Prins Harry en Meghan zwelt aan: ze willen wel de lusten, maar niet de lasten (+)

Harry’s vader kroonprins Charles zal aanwezig zijn op het crisisberaad, net als zijn broer prins William. Ze komen bijeen in het koninklijk domein Sandringham. Meghan, inmiddels vertrokken naar Canada, zal de vergadering via de telefoon bijwonen. Volgens de BBC zijn er “geen aanwijzingen” dat ze daadwerkelijk een oplossing zullen vinden.

De royals zullen het onder meer hebben over de dotatie van Charles aan zijn zoon - de kroonprins betaalt jaarlijks zijn zonen voor hun officiële taken - de koninklijke titels en over welke commerciële transacties in de toekomst toegestaan zullen zijn voor het koppel, meldt de krant The sunday times.

De 93-jarige Queen heeft volgens de Britse pers haar familie gevraagd een “oplossing” te vinden voor de crisis. De hertog en hertogin van Sussex kondigden woensdag aan dat ze zich in Noord-Amerika wilden vestigen en er financieel onafhankelijk wilden leven.

Harry, Meghan en zoon Archie waren tijdens de kerstperiode in Canada. De echtgenote van Harry is inmiddels al teruggekeerd naar Canada. Het koppel bracht er een langere vakantie door nadat ze kritiek hadden geuit op de Britse pers. Aanvankelijk waren de tabloids in de wolken over de Amerikaans actrice, maar die houding sloeg uiteindelijk helemaal om. Als zesde in de rij voor de troonopvolging heeft prins Harry een serie klachten ingediend tegen de The daily mail en The sun wegens schending van zijn privacy.

Vrijdag raakte bekend dat Koningin Elizabeth, die woedend en diep teleurgesteld zou zijn toen ze van de beslissing vernam, een ultimatum zou hebben gesteld en dat binnen de 72 uur duidelijk moest zijn wat de nieuwe rollen van het koppel zouden worden.

Financiering

Het is echter nog maar de vraag of het door de Queen gestelde ultimatum van 72 uur wel haalbaar is. Door de haastige terugkeer van Meghan naar Canada tijdens de koninklijke crisis, stellen bronnen dat 72 uur onvoldoende is om een ’deal’ te bezegelen. Er zijn vragen over hoe het paar de financiering van hun toekomst voor zich ziet. Ook over de tijdsverdeling van de Sussexen tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada zijn onduidelijkheden.

Queen stelt ultimatum voor oplossing Megxit: maandag koninklijk crisisberaad
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees