Wout van Aert zal normaal wel deelnemen aan WK: “Goesting is groot, maar pijn moet toch eens beteren”

Wout van Aert zal normaal wel deelnemen aan WK: “Goesting is groot, maar pijn moet toch eens beteren”

Foto: BELGA

Wout van Aert finishte zondag vijfde op het BK veldrijden. Een nieuwe Belgische titel zat er niet in voor de crosser die nog steeds herstellende is van zijn zware val in de Tour de France, maar de prestatie was opnieuw hoopgevend. In die mate zelfs dat Van Aert voor het eerst echt durfde zeggen dat hij zal deelnemen aan het WK veldrijden dat begin februari in Zwitserland wordt georganiseerd.

LEES OOK. Laurens Sweeck kroont zich na knappe solo en perfect ploegenspel oververdiend tot Belgisch kampioen veldrijden

Een vijfde plaats. Dat was het hoogst haalbare voor Wout van Aert zondag op het BK wielrennen in Antwerpen. “Ik had gehoopt om iets beter te doen. Maar toen ik mijn wagonnetje probeerde aan te haken, bleek ik niet goed genoeg. Laurens Sweeck was nog slechter vertrokken dan mij, maar toen hij tot bij mij kwam had ik tijd nodig om te gaan zitten en snelde hij rap naar voor. Het was voor mij toen al duidelijk dat hij héél goed was. Laurens was vandaag oppermachtig. Ik had niet gedacht dat ze bij Pauwels Sauzen-Bingoal niet achter elkaar zouden rijden, maar dat deden ze toch mooi. Sweeck is de verdiende kampioen. Hij heeft een gaatje gekregen, maar heeft het dan zelf nadien mooi uitgediept.”

“Nog veel trainingen nodig om de oude Wout van Aert te worden”

Geen vierde Belgische titel dus voor Wout van Aert. “Dat was vandaag ook geen doel. Ik heb nog veel trainingen nodig om de oude Wout van Aert te worden. Tempo rijden lukt wel, maar met intervallen heb ik het nog lastig. Ik kan het mij niet permitteren om een paar weken rustig los te rijden om fris aan de start te komen van een kampioenschap. Sommige dingen zijn de logica zelf. Ik kom van héél ver terug. Ik had niet gedacht dat ik op dit moment al zo ver zou staan. Ik ben tevreden.”

Van Aert had de voorbije weken altijd gezegd dat hij eerst het BK wou afwachten om de knoop door te hakken over zijn aanwezigheid op het WK. Zijn prestatie in Antwerpen heeft hem alvast voldoende vertrouwen gegeven om in het eerste weekend van februari in Dübendorf op jacht te gaan naar een vierde wereldtitel. “De goesting is groot om het WK te rijden. Het wereldkampioenschap is een speciale koers en mits een goede planning moet die wedstrijd wel in mijn planning passen. Ik ga de komende weken alleen maar beter worden. Ik vertrek morgen met de ploeg op stage naar Spanje in de buurt van Allicante en daar zullen we samen bekijken hoe de aanloop richting het voorjaar op de weg er zal uitzien. Maar ik hoop later deze week met goed nieuws te komen.”

Gelooft Van Aert erin dat hij Mathieu van der Poel zal kunnen kloppen? “Op dit moment is hij moeilijk te verslaan. Er is niemand die tegen zijn niveau aanleunt. Maar een kampioenschap moet altijd gereden worden en het kan snel veranderen.”

“Pijn aan knie en heup blijft opspelen”

Toch zijn er nog altijd twijfels bij de 25-jarige Kempenaar. “Het vertrouwen dat alles goedkomt tegen het klassieke voorjaar groeit, maar is nog altijd niet bijster groot. Want bij hoge belasting speelt de pijn aan de knie en de heup weer op. Het is gas geven en remmen te gelijk. Op een gegeven moment moet dat beteren om de oude te worden.”

Wout van Aert zal normaal wel deelnemen aan WK: “Goesting is groot, maar pijn moet toch eens beteren”
Foto: BELGA
Corrigeer