Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bart Swings wint Europese titel in het hol van de leeuw: “Dit is een beetje wraak”

Een schaatstitel voor België. Waar gaan we dat schrijven? Wel, hier dus. Bart Swings (28) weerstond zondag niet één maar twee Nederlandse favorieten op de massastart in een kolkend Thialf in Heerenveen en greep zijn eerste gouden plak op een groot toernooi. In het hol van de leeuw dus.

Swings wilde wraak. Hij was al vice-olympisch kampioen op deze relatieve nieuwe discipline en leek vorig jaar op weg naar de wereldtitel toen hij onderuit ging in de laatste ronde. Ook dit seizoen is het WK het grote doel, maar een Europese titel kun je bezwaarlijk een tussendoortje noemt. Zeker niet als je de Nederlanders Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma in eigen huis klopt met een tactisch perfecte race.

“Het was het ideale scenario”, zei Swings. “Ik had alles onder controle en heb nooit getwijfeld aan mijn kansen. Alleen… Tijdens de laatste bocht schoot de val op het WK wel even door mijn hoofd. Ik zag op de grote schermen dat mijn concurrenten het lastig hadden, maar toch was het nog even stressen. Eens ik erdoor was, ging ik vol naar de finish.”

Daar klopte hij ex-wereldkampioen Stroetinga - die Nederland een negende gouden EK-medaille wilde schenken - met een verschil van elf honderdsten. Swings schreeuwde het uit van geluk. “Ik heb één of andere kreet geslaakt maar ik weet niet of het ergens op sloeg. Dit is een beetje wraak voor het WK en betekent veel voor mij. Uiteraard staat dit onder het zilver van de Olympische Spelen maar winnen is altijd leuk. Ik dacht nog: heb ik vorig jaar eigenlijk een massastart gewonnen? Ik dacht van niet. Dit was dus een goeie timing om het nog eens te doen (lacht).”

Ereronde

Om precies te zijn: Swings won zijn laatste massastart in 2016, ook in Heerenveen. Twee jaar later won hij het Werelbekerklassement. Dit seizoen was hij nog niet verder gekomen dan een derde plaats terwijl Bergsma en Stroetinga de prijzen onder elkaar verdeelden. Maar zondag was deze keer Bartdag met zijn eerste titel op het ijs na ontelbare gouden medailles in het skeeleren.

“Het is zo mooi om hier in Thialf te kunnen winnen. Zo’n ereronde doe je niet overal en het is toch een mythische arena die weer helemaal vol zat. En nu de wereldtitel in Salt Lake City (13-16 februari, nvdr.)? Ze kijken op de massastart altijd naar mij, dus dat wordt niets nieuws. Ik ben nu gewoon blij met deze gouden plak en ga hier eens goed gaan eten met mijn vriendin en familie.”

Het beste van Enkel voor abonnees