Driekwart huurders moet meer betalen voor sociale woning

Driekwart huurders moet meer betalen voor sociale woning

Foto: fvv

Gent -

Het ziet ernaar uit dat zo’n driekwart van de Gentenaars met een sociale huurwoning vanaf deze maand een stuk meer huur moeten betalen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Het verschil loopt op tot 500 euro.

De gemiddelde huur voor een sociaal appartement ligt in Gent rond 257 euro. Maar die prijs stijgt dit jaar gevoelig door nieuwe Vlaamse regels. Het ziet ernaar uit dat driekwart van de huurders meer zal moeten betalen. Het gaat om zo’n 8.800 mensen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Gentenaar bij de verschillende huisvestingsmaatschappijen.

Bij WoninGent loopt het verschil op tot 500 euro. “Maar dat zijn slechts twintig gevallen”, zegt woordvoerder Arno Morsa. “Bij de meeste huurders blijft het verschil beperkt tot 25 à 75 euro.”

Nieuwe berekening

De nieuwe huurprijsberekening bestaat uit verschillende pijlers. De marktwaarde van de woning wordt herberekend. Dat is de waarde van de woning mocht die worden verhuurd op de private markt. Ook naar het inkomen van de huurder wordt anders gekeken. Zo wordt het loon van inwonende kinderen of ouders voortaan meegerekend. Voor energiezuinige sociale woningen wordt dan weer een energietaks aangerekend. En er zit een stukje indexering bij.

“Dit is billijk”, zegt Hans Heyse van de sociale woonmaatschappij Volkshaard. “Ik kan me voorstellen dat dit sommigen pijn doet. Maar er wordt met meer factoren rekening gehouden dan vroeger.”

Problematisch

Toch is de Stad Gent bezorgd. “We willen sterke sociale huisvestingsmaatschappijen”, zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). “Maar niet ten koste van de sociale huurders. Zelfs een kleine stijging kan problematisch zijn voor iemand die in schuldbemiddeling zit.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio