Wellicht ook dinsdag nog geen productie

Cyberaanval legt fabrieken Picanol in Ieper, China en Roemenië lam, hackers zijn uit op centen

Cyberaanval legt fabrieken Picanol in Ieper, China en Roemenië lam, hackers zijn uit op centen

Foto: rr

Ieper -

De fabriek van weefmachineproducent Picanol in Ieper en de vestigingen in China en Roemenië zijn door een cyberaanval lamgelegd. De daders eisen geld, zo bevestigt de directie. Wanneer de fabriek weer kan opstarten, is niet duidelijk. Wellicht zal er ook dinsdag nog geen productie zijn.

De impact is groot, de productie ligt zo goed als stil. De directie zegt dat het om een aanval met ransomware, kwaadwillige software, gaat. De informaticasystemen worden dan door cybercriminelen vanop afstand versleuteld. Om weer toegang te krijgen, wordt meestal losgeld gevraagd. Intussen hebben onbekenden al gevraagd om contact op te nemen.

“Onze IT-systemen liggen volledig plat”, bevestigt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel. “En dat is problematisch omdat de hele productie computergestuurd is.”

Het bedrijf probeert via back-ups weer controle te krijgen over het systeem, zodat de productie kan heropstarten. Wanneer dat kan gebeuren, staat nog niet vast. De avond- en nachtploeg mag alvast thuisblijven. En wellicht ligt de fabriek ook dinsdag nog een hele dag lam. Het bedrijf zal moeten overgaan tot werkloosheid wegens overmacht voor zowel arbeiders als bedienden in Ieper.

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er 1.600 aan de slag in de vestiging in Ieper. Het bedrijf heeft 14 vestigingen wereldwijd.

Of er ook op andere plaatsen in ons land cyberaanvallen gebeurd zijn, is niet duidelijk. Het Centrum voor Cybersecurity is op de hoogte van de aanval maar geeft geen verder commentaar en wil ook niet zeggen of het experts naar Ieper heeft gestuurd.

Picanol gaat alleszins niet in op welke eis ook van de cybercriminelen en heeft de politie ingeschakeld, zegt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel

Niet eerste aanval

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf in ons land in de problemen komt door ransomware. Vorige zomer lag de Zaventemse producent van vliegtuigonderdelen Asco wekenlang stil na een vergelijkbare cyberaanval. Ook daar werd het computersysteem volledig geblokkeerd zodat het onbruikbaar was. Zowat 1.000 werknemers waren weken technisch werkloos.

In oktober ondervond ook de universiteit van Antwerpen problemen nadat de computers van de administratie onbruikbaar waren gemaakt met ransomware.

En tijdens de eindejaarsperiode werd ook de Universiteit Maastricht getroffen door de Clop-ransomware. Woordvoerder Fons Elbersen van de UM zegt dat de universiteit in gesprek is geweest met de aanvallers. Of er losgeld is betaald, is niet duidelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees