Lachgas binnenkort verboden in heel het Brussels Gewest

Lachgas binnenkort verboden in heel het Brussels Gewest

Foto: WAS

Brussel -

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft maandag op de gemeenteraad van de stad Brussel bekendgemaakt dat het bezit of het recreatief gebruik van lachgas binnenkort in heel het Brussels gewest verboden is. Het verbod is opgenomen in het gemeenschappelijk politiereglement van de negentien Brusselse gemeenten.

Verschillende gemeenten zoals Sint-Joost-ten-Node of Koekelberg hebben al het heft in eigen handen genomen en het bezit en gebruik van lachgas verboden op hun grondgebied. Nu komt er op gewestelijk niveau een maatregel in het gemeenschappelijk politiereglement, waardoor lachgas in alle negentien gemeenten verboden wordt.

De inname van lachgas, wat gedurende korte tijd een roes geeft, is een hype onder vele jongeren, maar het gebruik ervan is gevaarlijk. “De tekst van het gemeenschappelijk politiereglement werd door het college van de stad Brussel al goedgekeurd op 9 januari 2020. Het wordt op 18 februari voor advies aan de politiecommissie voorgelegd. Eind februari of begin maart zal het voorstel dan op de gemeenteraad gestemd worden. De inwerkingtreding is voorzien op 1 april”, meent burgemeester Close.

De aankondiging kwam er na een vraag van zijn partijgenoot en gemeenteraadslid Mourad Maimouni (PS). Die vroeg zich ook af of er in de Brusselse scholen gesensibiliseerd zal worden rond de gevaren van de inname van lachgas. Burgemeester Close verzekerde dat er onder meer via jeugdcentra preventief gewerkt zal worden.

Corrigeer

MEER NIEUWS