Roma moeten binnen zes weken weg aan Hurstweg, maar stad weet nog niet waarheen

Roma moeten binnen zes weken weg aan Hurstweg, maar stad weet nog niet waarheen

De Roma moeten van De Lijn tegen eind februari weg aan de Hurstweg, maar het stadsbestuur heeft nog steeds geen oplossing voor hen. Foto: fvv

Gent -

De plannen om een Romaproject op te zetten aan de Lübecksite zitten muurvast, bleek maandagavond in de bevoegde commissie van de gemeenteraad: niet alleen is nog steeds niemand bereid dit project te begeleiden, nu bleek ook nog dat de stad geen containers vindt hiervoor. Bovendien moeten de Roma van De Lijn eind februari weg aan de Hurstweg. En niemand weet waarheen.

“Dit is een afgang”, “een regelrechte soep”… de oppositie was keihard voor burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) nu blijkt dat die nog nergens staat, terwijl De Lijn niet langer bereid is nog langer uitstel te verlenen: zij wil tegen einde februari haar terrein aan de Hurstweg achter de Wiedauwkaai in gebruik nemen om er een oefenterrein van te maken, en wil nu echt aan de voorbereiding daarvan beginnen. De burgemeester heeft nog geprobeerd om aan Roger Kesteloot, de absolute topman van De Lijn, om nog eens uitstel te vragen, maar Kesteloot ging daar niet op in, liet hij maandagavond weten.

Geen containers te vinden

Tegen eind februari moet de groep Roma aan de Hurstweg dus weg. De kans is klein dat dit onmiddellijk op de Lübecksite aan de Afrikalaan kan: “Door de grote vraag hierom door de vluchtelingenproblematiek hebben hierin gespecialiseerde bedrijven op dit ogenblik geen containers klaar om ter beschikking te stellen, zei De Clercq.

Eerder had de stad een “tender” hiervoor uitgeschreven, maar de kandidaat die zich daarop inschreef, bleek niet te voldoen. Volgens een nota die De Gentenaar kon inkijken, bleek de betrokken firma onreglementaire keukencontainers aan te bieden, en maanden nodig te hebben om er reglementaire te bouwen, en ook voor het overige de mensen in veel te grote containers bijeen te willen krijgen.

Bovendien blijft er de kritiek van het Gentse middenveld: de in woonzorg gespecialiseerde organisaties hadden van in het begin gezegd dat dit soort mensen beter individueel begeleid wordt, en er samenlevingsproblemen dreigen als men alle mensen uit “kampementen”, zoals de burgemeester ze noemt, bijeen wil brengen op één plek.

“Wij voeren constructieve gesprekken met het middenveld hierover”, zei de burgemeester. Maar volgens PVDA-fractieleider Tom De Meester schieten die voor geen meter op. “Ik heb van in het begin gezegd dat u met het middenveld in overleg moest gaan, en daarmee een afspraak maken. U zei in september dat dit niet mogelijk was omdat u snel zou gaan. Maar nu blijkt dat we nergens staan”, zei hij.

NVA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt beklemtoonde eveneens dat het nooit zover gekomen was had de burgemeester “op voorhand meer nagedacht en overleg gepleegd”. “U zegt dat u keihard gewerkt hebt hieraan, maar na vier maanden hebt u nog geen oplossing.” Ook Johan Deckmyn (Vlaams Belang) was keihard. “Ik heb u van in het begin gewaarschuwd dat u hiermee in de problemen ging geraken, maar in plaats van vooruit gaan we achteruit. U staat met de broek op de enkels”, zei hij.

Net als Van Bossuyt vroeg hij ook naar het voorziene budget. Maar burgemeester Mathias De Clercq wou daar geen antwoord op geven, omdat hij vreesde dat kandidaat-bedrijven dat antwoord zouden aangrijpen om hun prijs op te geven.

Burgemeester De Clercq zei dat, nu de publieke vraag aan bedrijven op niets uitgedraaid is, hij nu wel met privé-bedrijven zelf kan gaan praten. Eén ervan is alvast geïnteresseerd hierin, zei De Clercq. Maar het bedrijf heeft wel tijd nodig om de nodige containers te leveren,dus het eindproject aan de Lübecksite kan wellicht pas dit najaar in gebruik genomen worden.

De Roma aan de Hurstweg zijn met een vijftigtal, en komen van Roemenië. Zij kregen in 2018 dat terrein ter beschikking door bemiddeling van burgemeester Daniel Termont, onder meer op voorwaarde dat hun kinderen naar school zouden gaan. Van in het begin was het duidelijk dat ze daar maar tijdelijk konden blijven, vandaar de beslissing een andere stek te zoeken: de Lübecksite aan de Afrikalaan. De bedoeling was daar 138 personen uit “kampementen” zoals de burgemeester ze noemt onder te brengen. Dus ook mensen die elders in de stad in barakken of caravans verblijven zoals onder meer aan de Aziëstraat het geval is.

Ondertussen zou een honderdtal mensen bereid zijn te verhuizen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio