Lotto-Soudal pakt uit met algemeen alcoholverbod: “Samen een koffie drinken is ook leuk”

CEO John Lelangue is duidelijk: “Enkel bij zeges, verjaardagen en speciale evenementen kan een glaasje genuttigd worden”.

CEO John Lelangue is duidelijk: “Enkel bij zeges, verjaardagen en speciale evenementen kan een glaasje genuttigd worden”. © rr.

Voor de veiligheid en het imago. Daarom voert CEO John Lelangue een alcoholverbod in voor het personeel en de renners van Lotto-Soudal wanneer ze op trainingskampen of in koers zijn. “Enkel bij zeges, verjaardagen en speciale events kan een uitzondering gemaakt worden op deze ‘code of conduct’”, aldus Lelangue.

Bram Vandecapelle

Mecaniciens, ploegleiders en soigneurs die in het hotel samen de dag afsluiten met een pint in de bar of een glas wijn bij het avondmaal. Het is bij wielerploegen tijdens wedstrijden net zo’n dagelijkse kost als massages voor de renners. Dat was ook zo bij Lotto-Soudal, dat in het milieu het etiket draagt een vrij ‘Bourgondische’ ploeg te zijn. Maar dat verandert nu.

Voor de renners bestond het verbod op alcohol en andere roesmiddelen al. Voor het personeel werd de drooglegging bij Lotto-Soudal ingevoerd tijdens het trainingskamp in december. Vorig jaar kwam de Belgische ploeg in opspraak tijdens de Vuelta, nadat performance manager Kevin De Weert naar huis werd gestuurd en geschorst werd na een incident met alcohol. Volgens Lelangue staat de nieuwe maatregel daar los van. “Het heeft absoluut niks met dat incident te maken. We hadden al een code of conduct. Ik heb die nu nog wat aangepast uit veiligheidsoverweging. Bijna elk personeelslid moet op bepaalde momenten van de dag met de auto rijden. Dan lijkt het ons beter om alcohol te bannen.”

Naast veiligheid is ook het imago van de ploeg voor Lelangue een van de redenen voor de alcoholstop. “Elk personeelslid draagt tijdens koersen kledij van de ploeg met onze sponsors op. We zijn allemaal ambassadeurs van Lotto-Soudal.”

© BELGA

Gemor

Volgens de CEO is deze maatregel niet uitzonderlijk. “In veel bedrijven geldt deze maatregel ook. Het hoort bij de manier van samenleven. Het gros van het personeel vond dit ook een goed idee. We blijven een sympathieke ploeg, maar zonder alcohol. Samen een koffie drinken is ook leuk.” Al horen we onder het personeel toch gemor over de betuttelende aanpak.

Mocht er toch alcohol worden genuttigd, volgt een sanctie. “Die straf staat ook zwart op wit in de code of conduct, die iedereen ondertekende, maar blijft intern”, zegt Lelangue. Het zou niet gaan om een direct ontslag. Wel een negatieve evaluatie, waarna de werknemer niet hard moet rekenen op een contractverlenging.

Toch is er nog ruimte voor uitzonderingen. “Bij speciale evenementen zoals een zege, een verjaardag of een receptie kan er uiteraard wel geklonken worden met een glas champagne. Het is aan de ploegleider tijdens de wedstrijd om te oordelen wanneer er sprake is van een speciaal event”, aldus Lelangue.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Lotto Soudal

Video

Keuze van de redactie