Twee cipiers schuldig verklaard aan mishandeling jihadronselaar Khalid Zerkani

Jihadronselaar Khalid Zerkani

Jihadronselaar Khalid Zerkani © BELGA

De Brusselse correctionele rechtbank heeft twee cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis schuldig verklaard aan de mishandeling van jihadronselaar Khalid Zerkani, omdat ze de man hardhandig in zijn cel gooiden, waardoor hij met zijn hoofd tegen zijn betonnen bank stootte. Volgens de cipiers ging het om een ongeval, maar in de ogen van de rechtbank gebeurde dat wel degelijk opzettelijk. Omdat de feiten vier jaar geleden plaatsvonden, sprak de rechtbank enkel een eenvoudige schuldigverklaring uit en legde ze geen straf op.

(cdh)

De 49-jarige Khalid Zerkani werd in april 2016 door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar als leider van een terroristische groepering, omdat hij minstens tussen 2012 en 2014 tientallen jonge Belgen had geronseld voor de jihad, en dan vooral voor de gewapende strijd in Syrië.

Geen waterkoker

Enkele maanden eerder, op 23 januari 2016, werd Zerkani uit de gevangenis van Aarlen overgebracht naar de gevangenis van Sint-Gillis, maar bij zijn aankomst in Sint-Gillis zou een en ander foutgelopen zijn. De man maakte zich boos omdat hij zijn waterkoker niet mocht meenemen naar zijn cel en kon niet tot bedaren gebracht worden, waarna beslist werd hem over te brengen naar de isoleercel. Die overbrenging verliep echter zeer moeilijk omdat Zerkani zich liet hangen, zodat de cipiers hem naar zijn cel moesten dragen.

Bij het binnengaan van zijn cel legden de cipiers hem even neer, waarna ze hem weer ophieven en met zijn hoofd eerst horizontaal de cel ingooiden, tegen de betonnen bank waarop zijn matras lag. Volgens de cipiers gebeurde dat per ongeluk, maar daar hechtte de rechtbank geen geloof aan. De rechtbank vond wel dat de redelijke termijn overschreden was, omdat de feiten al van 2016 dateerden.

Een derde cipier die enkel getuige was van de feiten, werd door de rechtbank vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Terrorisme

Video

Keuze van de redactie