Veiling Hoogstraten breekt records

Coöperatie Hoogstraten heeft 2019 afgesloten met een omzet van 242 miljoen euro, een record. Ook het verkochte volume lag met een totaal van 153,5 miljoen kilogram nooit hoger. Toch spreekt de groente- en fruitveiling van een jaar vol verrassende wendingen.

De omzet lag 9,5 procent (21 miljoen euro) hoger dan in 2018 en 2,5 procent (6 miljoen euro) hoger dan in het vorige recordjaar (2017), meldt de Coöperatie dinsdag. Het volumerecord van 2017 werd met 2,5 miljoen kg scherper gesteld. De aardbeien lieten met 32,5 miljoen kg de op een na hoogste aanvoer ooit optekenen.

De weg naar het record kende een merkwaardig verloop: het voorjaar werd afgesloten met een omzetachterstand van 8 procent tegenover 2018 en 10 procent tegenover 2017, hoewel er eind april nog een lichte omzetvoorsprong was. Voor de aardbeien liet de belangrijke maand april het afweten, met kleinere aanvoer en heel matige prijzen. “Tomaten kenden een lauwe start en komkommer was in het voorjaar ronduit slecht”, klinkt het in het jaaroverzicht. “Het enige product dat constant op een redelijk niveau presteerde, was paprika.”

De aanvang van de zomer maakte het matige voorjaar voor de aardbeien en heel wat groenten meer dan goed, met erg hoge prijzen. Het slechte voorjaar voor de komkommer werd in deze periode grotendeels goedgemaakt, het paprikaseizoen kwam aan het einde van de zomer dan weer vrij vroeg ten einde.

Aardbeien doen het goed

Het jaareinde kende matige prijzen in de tomaten, maar toegenomen volumes hielden de omzet over het algemeen op peil. De aardbeien waren in oktober en de eerste drie weken van november erg sterk. Dan volgden nog een traditioneel mindere maandovergang november-december en sterke “kerstprijzen” en uitzonderlijk sterke “nieuwjaarsprijzen” om het jaar mee af te sluiten.

De Coöperatie merkt op dat de volatiliteit van de prijzen in nagenoeg alle producten ervoor zorgt dat de rendementen tussen de bedrijven sterk verschillen. Dit is het meest uitgesproken bij de aardbeien.

De veiling blikt tevreden terug op het voorbije jaar, “waar wederom zo optimaal ingespeeld werd op de verwachtingen van de markt”. In de toekomst wil de veiling verder professionaliseren en focussen op de opbouw van kennis en expertise.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees