Mysterieus radiosignaal waargenomen in naburig sterrenstelsel

Mysterieus radiosignaal waargenomen in naburig sterrenstelsel

(themabeeld) Foto: shutterstock

In een naburig sterrenstelsel hebben astronomen een mysterieus radiosignaal ontdekt, zo meldt het gezaghebbende orbiterchspacenews.blogspot.com op gezag van het wetenschappelijke vakblad Nature.

Astronomen van de University of Britisch Columbia in Vancouver hebben met de Chime-radiotelescoop acht repetitieve radiosignalen waargenomen. Meer bepaald in een spiraalvormig sterrenstelsel dat nauwelijks 500 miljoen lichtjaar van ons verwijderd is.

De bewuste radiosignalen, in het jargon ‘Fast radio burst’ (FRB), behoren tot de vreemdste fenomenen in het universum. Pas in 2007 ontdekt vormen ze snelle uitbarstingen die maar enkele milliseconden duren. Maar zij genereren meer energie dan vijfhonderd miljoenen zonnen. Vanwaar ze afkomstig zijn is tot op vandaag een enigma, zegt de Zwitserse blog.

Hoewel FRB’s al herhaaldelijk zijn waargenomen, gebeurt het zelden dat zij repetitief zijn. Bovendien is het nog maar de tweede keer dat zo een radiogolf is ontdekt en de eerste keer zo dichtbij. De vorige waarneming dateert van 2012 maar is veel verder terug te voeren, met name naar een sterrenstelsel op 2,5 miljard lichtjaar van ons.

Corrigeer