5.000 auto’s in lage-emissiezone zonder vergunning: “Camera’s doen duidelijk hun werk”

5.000 auto’s in lage-emissiezone zonder vergunning: “Camera’s doen duidelijk hun werk”

Foto: fvv

Gent -

In de eerste zes dagen van de Gentse lage-emissiezone zijn meer dan vijfduizend auto’s de zone binnengereden zonder vergunning. Dat blijkt uit de eerste voorlopige cijfers.

Oudere dieselwagens en oldtimers zijn sinds 1 januari verboden in het gebied binnen de R40, het stadscentrum van Gent. De lage-emissiezone werd drie jaar voorbereid, maar duizenden autobestuurders blijken nog niet in orde te zijn.

Tussen 1 en 7 januari registreerden nummerplaatcamera’s van de Stad 5.072 unieke nummerplaten van wagens die eigenlijk niet meer binnen mogen in het stadscentrum. Vanaf 1 februari kunnen zij boetes van 150 euro krijgen, voor elke dag dat ze de LEZ binnenrijden.

“De eerste weken leerden ons dat de camera’s duidelijk hun werk doen”, zegt Tine Heyse (Groen), schepen van Klimaat. “In januari worden er nog geen boetes uitgereikt, maar is er een gedoogperiode. Zoals aangekondigd grijpen we deze periode aan om mensen verder te informeren.”

Omdat januari werd aangekondigd als een overgangsmaand, is het mogelijk dat bestuurders nog bewust de LEZ binnen rijden. Maar vanaf februari volgen er boetes. Volgende maand begint het stadsbestuur ook te controleren met een mobiele camera die eenvoudig verhuisd kan worden. Eind april worden drie extra vaste nummerplaatcamera’s geïnstalleerd.

17.000 autobestuurders registreerden al hun voertuig voor de LEZ in Gent. 10.000 daarvan zijn buitenlandse voertuigen. 3.708 mensen kochten een vergunning om de zone binnen te rijden. Daarnaast zijn 1.200 prioritaire voertuigen van hulpverleners en dergelijke geregistreerd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio