Langlaufer Baldauf krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf voor dopinggebruik

Langlaufer Baldauf krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf voor dopinggebruik

Langlaufer Dominik Baldauf. Foto: EPA-EFE

De Oostenrijkse langlaufer Dominik Baldauf is dinsdag door een tribunaal in Innsbruck veroordeeld tot vijf maanden cel met uitstel. De rechtbank beschouwt zijn dopinggebruik, waarvoor hij eerder al vier jaar geschorst werd als een gevolg van Operatie Aderlass, als commerciële fraude.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA gaat het kamp-Baldauf nog in beroep tegen de zware straf. Baldauf was een van de 23 betrokken personen bij Operatie Aderlass, een zaak die begin 2019 uitbrak en draait rond de Duitse dokter Mark Schmidt. Het gaat in bijna alle gevallen, ook bij Baldauf die intussen bekende, om het gebruik van bloeddoping. De Oostenrijker bekende daarnaast ook het gebruik van groeihormoon.

Eerder al kreeg ook collega-langlaufer Max Hauke vijf maanden cel met uitstel. Wielrenners Georg Preidler en Stefan Denifl riskeren dezelfde straf. Preidler komt woensdag voor, Denifl op 3 februari.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.