Vliegtuig dumpt kerosine boven speelplaatsen: tientallen verzorgd voor huidirritaties en ademhalingsproblemen

Video: Reuters, AP

In Los Angeles heeft een vliegtuig dat motorproblemen had, een tank kerosine gedumpt. Het goedje trof vijf basisscholen en een secundaire school. Tientallen mensen hadden verzorging nodig.

Het incident gebeurde dinsdag kort na de middag. Vlucht 89 van Delta Airlines was op weg van Los Angeles naar Shanghai toen het motorproblemen kreeg. Daarop dumpte het toestel in het kader van de noodprocedure brandstof en keerde het veilig terug naar de luchthaven van Los Angeles.

Vliegtuig dumpt kerosine boven speelplaatsen: tientallen verzorgd voor huidirritaties en ademhalingsproblemen
Foto: AP

De brandstof kwam echter terecht in de buurt van verschillende scholen. Het ergst getroffen was de basisschool Park Avenue Elementary in Cudahy. Daar liepen twintig kinderen en elf volwassenen lichte verwondingen op. Alles samen hadden zo’n zestig mensen last van giftige dampen en huidirritatie. Niemand moest naar het ziekenhuis en er werd ook niet overgegaan tot evacuaties, zo meldt CNN online.

De brandweer bevestigde nadien dat het geloosde goedje kerosine was.

Vliegtuig dumpt kerosine boven speelplaatsen: tientallen verzorgd voor huidirritaties en ademhalingsproblemen
Foto: AP

Dat een vliegtuig brandstof dumpt alvorens een noodlanding te maken, is de normale procedure, maar normaal gezien is het de bedoeling dat dat gebeurt hoog in de lucht en boven aangewezen onbevolkte gebieden.

Het toestel in kwestie was een Boeing 777-200, die plaats biedt aan 288 passagiers, meldt Delta Airlines. De luchtvaartmaatschappij zegt dat ze in contact staat met de luchthavenautoriteiten en met de brandweer.

De luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek geopend naar het incident. “Wij gaan dit grondig onderzoeken. Er zijn speciale noodprocedures voor het lozen van brandstof in de buurt van elke grote luchthaven in de VS. De procedure zegt dat er een dumping kan plaatsvinden op grote hoogte, boven plekken waar geen mensen wonen zodat de kerosine kan verdampen voor het de grond raakt”, zegt de FAA, de Federal Aviation Administration.

Delta Airlines zelf kwam met een statement. “De normale procedure werd gevolgd. We blijven uiteraard bezorgd over de kleine verwondingen die de mensen opliepen.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees