Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Op 12 december 2012 had Kim Clijsters in het Antwerpse Sportpaleis afscheid genomen van het Belgische publiek. Zeven jaar later maakt ze zich op voor een comeback. Isopix

Kim Clijsters verduidelijkt vandaag haar plannen voor 2020 (en nadien?)

Wie, wat, waar...

Zelfs enkele Britse journalisten steken het Kanaal over om vandaag in de Limburgse bossen de Media Day van Kim Clijsters bij te wonen. Het geeft aan hoezeer de terugkeer van de viervoudige grandslam-winnares, die op haar eigen Academy de plannen voor 2020 zal toelichten, ook buiten de landsgrenzen de gemoederen beroert.

Het laatste officiële bericht omtrent een van de meest merkwaardige comebacks uit de sportgeschiedenis – een moeder van drie kinderen, die op haar 36ste na een afwezigheid van zeven jaar opnieuw de tennisbanen opzoekt – dateert van 23 december jongstleden. Toen maakte Clijsters via Instagram haar programma voor de lente van 2020 bekend. Het Mexicaanse Monterrey (29 februari - 8 maart) zou de primeur van Kim III moeten krijgen. Later volgen nog de Amerikaanse hardcourts van Indian Wells (9-22 maart) en Charleston (4-12 april). Toen hield ze nog rekening met een mogelijke terugkeer in februari, waarbij de toernooien van Dubai, Doha of Acapulco in beeld kwamen.

Toen Clijsters op 12 september van vorig jaar de Kimback aankondigde, was het nochtans de bedoeling om aan de andere kant van de wereld de competitie te hervatten – in Australië, een plek waar ze zich altijd al had thuis gevoeld. Via enkele voorbereidingstoernooien op dat continent – te beginnen op 6 januari in Brisbane – wilde ze zich klaarstomen voor de Australian Open, maar een knieblessure torpedeerde die plannen. Tijdens een partijtje padel had ze begin november ze een scheurtje in de mediale band van haar rechterknie opgelopen, wat haar op een revalidatie van acht weken kwam te staan. Pas in de tweede helft van december kon ze opnieuw de courts betreden.

Pijnpunt

Die knullige blessure legde meteen het grote pijnpunt van deze missie bloot. In hoeverre is het lichaam van Clijsters nog bestand tegen de eisen van de topsport? Met haar explosieve manier van spelen had ze jarenlang spieren, pezen en gewrichten geteisterd. Bovendien had ze in de eerste helft van haar loopbaan te weinig aan blessurepreventie gedaan én had ze haar wedstrijdprogramma behoorlijk overladen. In 2003 haspelde ze – 20 jaar oud, lustig dubbel en enkel combinerend – welgeteld 160 (!) wedstrijden af. Geen wonder dat ze reeds als prille twintiger aan een lijdensweg van blessures begon. In totaal zou ze meer dan twee jaar missen wegens fysieke hinder. Die slijtage, gecombineerd met de mentale sleur en het verlangen naar een gezinsleven, dwong haar al op haar 23ste tot een exit. Drie jaar later begon ze aan een succesvolle sequel, maar ook dan bleven blessures haar kwellen.

Dat fysieke welzijn – hoe houden wij Kim fit en gezond? – zal ongetwijfeld een van de hoofdbekommernissen worden voor haar entourage. Eerder was al bekendgemaakt dat Carl Maes, de man die de piepjonge Clijsters tussen 1995 en 2002 begeleidde en haar ook tijdens de eerste comeback bijstond, als een soort parttime mentor zal fungeren. Ook osteopaat/fysiektrainer Sam Verslegers, nog een oude bekende, zal deel uitmaken van het team.

Serena

Om de fysieke en sociale belasting te beperken, zal Clijsters hoe dan ook slechts een beperkt programma afwerken. De WTA gaf haar daarvoor ook de toestemming. Zo volgt ze dus het voorbeeld van de bijna twee jaar oudere Serena Williams, die zich als late dertiger (en jonge moeder) vooral concentreert op de grand slams. Niet zonder succes, trouwens. Na haar babybreak bereikte ze in vier majors de finale, die ze weliswaar telkens verloor. Williams won de voorbije week in Auckland wel haar eerste toernooi als moeder. In de Engelse krant The Telegraph gaf Clijsters begin dit jaar al wat toelichting. “Dit is geen vijfjarenplan. Als mijn lichaam het houdt, zie ik me twee, drie of vier jaar meedraaien. Ik ga alleszins niet veel toernooien spelen.”

Tijdens de Australian Open 2019 namen Clijsters’ comeback-plannen steeds vastere vormen aan, maar het uiteindelijk zetje kwam van dochter Jada op een exhibitiematch tegen Venus Williams in mei op Wimbledon. “Zij was diegene die me aanmoedigde dat ik moest terugkeren. Tijdens de opwarming zegde ze me dat ik wel tien jaar ouder leek dan Venus. Ik zegde: ‘Bedankt, Jada. Dat was pas een motivatie.”

Het beste van Enkel voor abonnees