In afwachting dat het eigen bier, Buitenlust Dubbel Blond, opnieuw voorradig is, heeft Hendrik Goris er voor gezorgd dat er een waardige vervanger is. Nu staat het enige echte, oorspronkelijke Van Eyck bier sinds 2012, door brouwerij ing. Peter Croonenberghs, op de kaart. Van dezelfde brouwer dus als de Export van Buitenlust.

Brouwmeester Peter Croonenberghs is lesgever bierbrouwen aan het cvo Gent en heeft zijn roots in Maaseik, de geboortestad van de gebroeders Van Eyck. Het idee ontstond om kruiden te gebruiken die op de wonderbaarlijke tuin van het Lam Gods geschilderd staan. Brouwmeester Peter ging aan de slag met zijn leerlingen. Er werden 28 verschillende proefbrouwseltjes van 20 liter gemaakt telkens met hetzelfde basisbier en één ander kruid.

Deze brouwsels werden daarna met de grootste zorg afgewerkt en geproefd. De beste kruidenbrouwsels werden weerhouden en er werden vijf mengsels gemaakt met verschillende verhoudingen van de oorspronkelijke kruidenbrouwsels. Eéntje werd weerhouden en verder op grote schaal geproduceerd te worden. Een mengsel van 17 kruiden is dan het originele Jan Van Eyck Tripel bier geworden. In het bier zitten intussen zelfs 28 kruiden, waaronder rozenbloesem, rozenbottel, paardenbloem en wortel, wijnstokblad, engelwortel, sleutelbloem, viooltje, vijgen, geneverbes, eikebast, lievevrouwbedstro, duizendblad, vrouwenmantel, madeliefje, citrus medica, citrus aurantium, bosaardbeiblad, laurier, mirte, dadel, weegbree, zoete kers, granaatappel en boterbloem, in de loop der jaren getest en goed bevonden door de meester en zijn leerlingen …

Hendrik Goris: ‘Dit brouwsel valt volledig buiten het gewone. Voor een bier van 8% is het uitzonderlijk fris, dankzij de weloverwogen verhouding gerstemout en tarwemout en natuurlijk het kruidenmengsel, waaronder de appel van Eva. De keuze en de verhouding tussen de 28 kruiden op het Lam Gods schilderij heeft jaren studie en tientallen proefbrouwsels gevergd.’

Als er genoeg vraag is naar het bier, blijft het in Lusthof Buitenlust op de kaart staan.

Lusthof Buitenlust vind je aan de Rijksweg 27 in Machelen. Het is iedere vrijdag open vanaf 17u. Op andere momenten is het open na afspraak via hendrik.goris@hotmail.com. Betalen kan er enkel met de kaart of app.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio