President Poetin stelt aantal grondwetshervormingen voor, Russische regering neemt ontslag

De Russische regering heeft ontslag genomen, zo heeft de Russische premier Dmitri Medvedev bekendgemaakt. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering kiezen. Poetin had woensdag nog het Russische parlement toegesproken en daar een aantal grondwetshervormingen voorgesteld.

“Wij, als regering van de Russische Federatie, moeten aan de president van ons land de middelen geven om alle noodzakelijke maatregelen te treffen”, aldus Medvedev. “Het is daarvoor dat de regering in haar geheel haar ontslag geeft”, aldus de premier volgens de Russische persagentschappen.

Medvedev oordeelt dat het juist is dat de regering opstapt in de nasleep van de presidentiële voorstellen voor de grondwetshervormingen. “Ze zullen grote veranderingen brengen, niet alleen in een reeks grondwetsartikels, maar in het evenwicht van de macht, namelijk in de uitvoerende, wetgevende en juridische takken van de macht.”

Poetin gaf de ontslagnemende regering nog de opdracht haar verplichtingen te blijven nakomen tot een nieuwe regering is gevormd.

De president zei op de Russische televisie dat Medvedev zal aangesteld worden als vicevoorzitter van de veiligheidsraad. Poetin is het hoofd van die raad. In de veiligheidsraad worden dringende kwesties voor het buitenlands- en veiligheidsbeleid gesproken. Bij de zittingen zijn ook de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie aanwezig.

De 54-jarige Medvedev was van 2008 tot 2012 president van Rusland. Hij volgde in 2008 Poetin op, die Medvedev op zijn beurt opnieuw opvolgde in 2012. Sindsdien was Medvedev opnieuw premier. De 67-jarige Poetin is al 20 jaar aan de macht als president of premier. Hij is de langstzittende Russische of Sovjetleider sinds Jozef Stalin.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees