Frederik Van Lierde sluit carrière af met afscheidswedstrijd in België en marathon in Nice

Frederik Van Lierde sluit carrière af met afscheidswedstrijd in België en marathon in Nice

Foto: BELGA

Op zijn veertigste begint Frederik Van Lierde in 2020 aan het laatste jaar uit zijn carrière als proftriatleet. De Sportman van het Jaar 2013 wil in zijn afscheidsjaar vooral proberen om een zesde keer de Ironman van Nice te winnen. Op 27 september houdt hij een speciale afscheidsrace in België.

Negen overwinningen op een volledige Ironman triatlon staan er te blinken op het palmares van Frederik Van Lierde. Waarvan de Ironman van Hawaï in 2013 de meest spraakmakende is. Het leverde hem ook de titel Sportman van het Jaar op. Met vijf overwinningen is de West-Vlaming ook de mederecordhouder op de Ironman van Nice. Die race op 14 juni is in zijn afscheidsjaar opnieuw het hoofddoel van Van Lierde. “Het zou fantastisch zijn mocht ik deze schitterende wedstrijd nog eens kunnen winnen”, zegt Van Lierde. “Nog een overwinning in Nice zou trouwens ook betekenen dat ik mijn totaal aan IRONMAN zeges op 10 breng. Dat telt toch als een motivatie, niet? Op die manier probeer ik mijn carrière af te sluiten op het hoogste niveau.”

Van Lierde begint zijn laatste seizoen op 26 april met een halve triatlon in het Spaanse Peniscola. Een maand later staat hij aan de start van de Ironman 70.3 van Aix-en-Provence. De kalender van Van Lierde kleurt trouwens erg Frans met na de Ironman van Nice ook nog de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonne (5 juli) en de Embrunman (15 augustus).

Op 27 september sluit Van Lierde zijn triatloncarrière dan definitief af met een “Goodbye race” op Belgische bodem. “Hierover binnenkort meer nieuws”, zegt Van Lierde. Het wordt wel een race op olympische afstand. Nadien blijft Van Lierde nog wel enkele maanden verder trainen want op 8 november staat hij aan start van de marathon tussen Nice en Cannes. “Ik heb meer dan 30 marathons gelopen in een Ironman, maar ik heb nooit een marathon gelopen zonder zwemmen en fietsen ervoor. Ik zou dan ook graag weten hoe snel ik een individuele marathon kan lopen terwijl ik nog fit ben.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.