Franse gemeenschapsregering wil onterecht betaalde studiebeurzen niet langer terugvorderen

Franse gemeenschapsregering wil onterecht betaalde studiebeurzen niet langer terugvorderen

Themabeeld Foto: Luc Daelemans

De Franse gemeenschapsregering is niet langer van plan om onterecht uitbetaalde studietoelagen voor studenten in het hoger onderwijs terug te vorderen. Dat heeft ze aangekondigd op een persconferentie na afloop van een ministerraad over het dossier.

In Franstalig België heerst al even controverse omdat honderden studenten de vraag kregen een studietoelage, die ze in de academiejaren 2016-2017 tot 2019-2020 kregen voor hun studies in het hoger onderwijs, terug te betalen. De studenten in kwestie hadden eigenlijk geen recht meer op een beurs, maar kregen die toch. Na veel protest werd de maatregel in december geschorst.

Nu heeft de regering definitief beslist het geld niet terug te vorderen, kondigde ze donderdag aan op een persconferentie. Studenten die het geld, of een deel ervan, al hadden terugbetaald, worden ook vergoed. In totaal gaat het om ruim 2.600 dossiers, goed voor een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro, waarvan een kleine 190.000 euro al werd terugbetaald door de studenten.

“De regering heeft rekening gehouden met de moeilijkheden van bepaalde studenten”, zegt minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR). Zij moet nu een oplossing uitwerken voor de komende academiejaren. “Studenten moeten sneller weten of ze recht hebben op een beurs, of niet.” De Franse gemeenschapsregering zal onder meer evalueren of studenten die niet in het modeltraject zitten, nog een toelage zullen kunnen krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees