Alexandra Tondeur en Jelle Geens zijn Triatleten Van Het Jaar 2019

Alexandra Tondeur en Jelle Geens zijn Triatleten Van Het Jaar 2019

Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy Foto: BELGA

Alexandra Tondeur, wereldkampioene long distance triatlon bij de ITU, en Jelle Geens, de allereerste Belgische winnaar van een World Triathlon Series wedstrijd, zijn vrijdag uitgeroepen tot Triatlete en Triatleet Van Het Jaar 2019 op Velofollies. Alexandra haalde het van Claire Michel en Laura Swannet. Bij de mannen werd het een enorm spannende strijd tussen Jelle en Pieter Heemeryck, met Marten Van Riel als derde.

Alexandra Tondeur voor Claire Michel

Het was geen gemakkelijke keuze dit keer, dat bleek al uit de publieksstemming. De bezoekers van 3athlon.be konden online stemmen. Hun resultaat telde voor 50% mee. De andere helft van de punten kwamen van een expertjury van 12 journalisten. Die kozen bij de vrouwen vooral voor Claire Michel en Alexandra Tondeur. Omdat Alexandra ook bij het publiek veel stemmen haalde, werd zij uiteindelijk Triatlete Van Het Jaar 2019.

Alexandra Tondeur pakte in 2019 de wereldtitel voor de ITU, de International Triathlon Union, op de lange afstand in Pontevedra. Claire Michel pakte brons op het EK, twee World Cup podia en een aantal sterke resultaten in de WTS triatlons. En Laura Swannet werd derde in de verkiezing na een jaar met vier nationale titels, waarbij de Belgische titel op het BK sprint- en kwarttriatlon.

Nipt tussen Jelle Geens en Pieter Heemeryck

Bij de mannen ging het enorm gelijk op tussen Pieter Heemeryck en Jelle Geens. Heemeryck won in 2019 de World Bonus van Challenge, door 5 halve triatlons van het Challenge triatlon circuit te winnen. In The Championship in Samorin werd hij nipt tweede. Bij Jelle Geens was er wel die uitschieter. Hij werd de allereerste Belgische triatleet die een triatlon won op het allerhoogste niveau.

De winst van Snelle Jelle in de WTS Montreal en zijn podiumplaats in de WTS Hamburg gaf de doorslag. Jelle Geens werd uiteindelijk Triatleet Van Het Jaar met een puntje voorsprong op Pieter Heemeryck. Marten Van Riel, die het 2019 seizoen afsloot met een vijfde plaats op de wereldranking, zilver op de militaire wereldspelen en een 70.3 Ironman zege, werd derde in de verkiezing.

3life award voor Marino Vanhoenacker

Op Velofollies ontving Marino Vanhoenacker de 3Life Award, een lifetime achievement award voor zijn rijkgevulde triatloncarriere. Bink pakte in 22 jaar triatlon maar liefst 17 Ironman titels, was een hele tijd wereldrecordhouder en was een inspiratie voor veel (jonge) triatleten. In juli 2019 nam hij definitief afscheid van de triatlonsport.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.