Alles voor de spelen: Bashir Abdi krijgt eigen halve marathon als voorbereiding op Tokio 2020

Alles voor de spelen: Bashir Abdi krijgt eigen halve marathon als voorbereiding op Tokio 2020

Golden Spike Bashir Abdi krijgt in Gent een eigen voorbereidingswedstrijd in functie van Tokio 2020. Foto: BELGA

Bashir Abdi loopt op 6 juni in zijn woonplaats Gent een halve marathon, speciaal voor hem georganiseerd in aanloop naar de olympische marathon in Tokio. Dat werd vrijdag bekendgemaakt bij de voorstelling van de marathon van Gent. De halve marathon zal op 6 juni plaatsvinden.

De marathon van Gent verhuist in 2020 van het najaar naar het voorjaar en loopt voor het eerst door de historische binnenstad. Het parcours werd vrijdag voorgesteld op de kantoren van hoofdsponsor Sofico in Zwijnaarde, in aanwezigheid van Abdi. De Belgische recordhouder op de marathon tekende present om zijn vzw Sportaround, waarmee hij kansarme Gentse jongeren aan het sporten brengt, voor te stellen als officiële goede doel van de marathon in maart.

Enige testwedstrijd

Abdi had ook nieuws dat los staat van de marathon van Gent. Hij krijgt op 6 juni een eigen halve marathon, eveneens in zijn woonplaats Gent. Daarvoor slaan Sportaround en KRC Gent Atletiek de handen in elkaar. Het wordt voor Abdi een van zijn enige testwedstrijden - mogelijk zelfs de enige - tussen de stadsmarathon van Tokio op 1 maart en de olympische marathon in Sapporo op 9 augustus. Meer details over de halve marathon in juni, zoals parcours en tegenstand, worden in de loop van de maand maart nog meegedeeld.

Belgisch weer

Abdi gaf bij de voorstelling van de looprace ook nog wat duiding over zijn programma richting Tokio. ”Vanavond vertrek ik op hoogtestage naar Ethiopië, om me daar in alle rust voor te bereiden op de stadsmarathon van Tokio”, klonk het. “De omstandigheden gaan niet die van de Spelen zijn, vermoedelijk zal het weer er zelfs Belgisch zijn, maar toch is het goed dat ik het land, de beleving en het eten al eens kan verkennen. Zo kom ik op de Spelen niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.