Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Groen-voorzitter Meyrem Almaci op de nieuwjaarsreceptie zaterdagavond: “O jawel, dat gaan wij wél bepalen.”   BELGA

Groen-voorzitter Almaci op nieuwjaarsreceptie

“Stop de verrotting en maak een regering”

“Er is geen meerderheid om het land te splitsen, wel een meerderheid om het te doen samenwerken.” Dat zei partijvoorzitter Meyrem Almaci op de nieuwjaarsreceptie van Groen. Ze hamerde op een doorbraak in de federale regeringsonderhandelingen, en pleitte voor een ander beleid, met meer aandacht voor klimaat.

Stop de verrotting en maak een regering. Die oproep lanceerde Groen-voorzitster Meyrem Almaci zaterdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij. Die regering moet voor Almaci ambitieus zijn op klimaat- en sociaal vlak. En nu de Green Deal bovenaan de Europese agenda staat, voelen de groenen zich gesterkt in de overtuiging dat hun recepten de juiste zijn.

De traditionele nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen staan dezer dagen (deels) in het teken van de federale regeringsvorming. Ook bij Groen had voorzitster Almaci zeven maanden na de verkiezingen een boodschap in petto: “Maak een regering. Het is genoeg geweest. Niks kan werken als je het niet wil laten werken. Je kan geen huis bouwen als je belangrijkste instrument verrotting is.”

Daarbij wilde Almaci geen namen noemen, al merkte ze wel op dat er geen meerderheid is om het land te splitsen. “Er is wel een meerderheid om het te doen samenwerken”, zei ze, waarna het grootste applaus van de avond volgde. “Onze politiek is ten prooi gevallen aan onwil en sensatiezucht. En mensen hebben dat door.” Daarom riep ze op “moed om te beslissen” aan de dag te leggen, “in plaats van de problemen vooruit te schuiven”. Daarbij benadrukte ze dat haar partij klaar is om mee te besturen, en wel liefst samen met Ecolo.

Luchtkastelen bouwen

Almaci herinnerde eraan dat Groen meer dan tien jaar geleden met een Green Deal op de proppen kwam. “We waren dromers. We bouwden luchtkastelen. We werden weggezet als naïeve wereldverbeteraars”, stelde de voorzitster. Vandaag is er echter de ambitieuze Green Deal van de Europese Commissie, maar hinkt ons land vreselijk achterop, ging Almaci voort. “Elke dag zonder daadkrachtige, progressieve, groene regering vallen we verder achterop.”

De recepten van Groen zijn investeren in openbaar vervoer en hernieuwbare energie, een klimaatneutraal België in 2050, uitkeringen boven de armoedegrens, een minimumpensioen van 1.500 euro, hogere minimumlonen en een beter evenwicht tussen werken en privé.

Daarbij zette ze zich af tegen de beslissingen van de nieuwe Vlaamse regering. “Jambon I blijft, ondanks een historische pandoering voor de Zweedse partijen – de zwaarste afstraffing voor een regering in 20 jaar – volharden in de boosheid. De besparingen op cultuur, op betaalbaar wonen voor mensen met een handicap, op zelfmoordpreventie, zijn een teken aan de wand”, zei Almaci. “Mensen snakken naar zorg, zekerheid en houvast en het enige wat ze krijgen is wantrouwen en egoïsme.”

Almaci zette ook de verwezenlijkingen in de verf van de lokale en regionale besturen waar haar partij in de meerderheid zit. Onder meer Gent, dat een beleid heeft dat volgens Almaci de aandacht trekt van Britse steden, die het willen kopiëren. Maar ook bijvoorbeeld het Brussels Gewest, waar “duurzame mobiliteit een boost krijgt”.

Veel applaus was er voor de voorzet die Jambon bij zijn eerste verschijning in het parlement aan Almaci had gegeven: “Da gade gij nie bepalen”. Het antwoord van de Groen-voorzitster op haar receptie: “Oh jawel, oh jawel.”