Honderd zwemmers trotseren vrieskou met nieuwjaarsduik (of pootje baden)

Honderd zwemmers trotseren vrieskou met nieuwjaarsduik (of pootje baden)

Foto: jdw

Zemst -

Een honderdtal ijsberen hebben zich zondagmiddag aan een duik gewaagd in het water van de vijver van Sport Vlaanderen in Hofstade. Maar niet iedereen nam een echte duik. Voor de koukleumen beperkte het evenement zich tot pootje baden.

Met die nieuwjaarsduik start het schepencollege een nieuw initiatief om met alle inwoners het nieuwe jaar in te zetten. ”Een andere aanpak en een trendbreuk van een nieuw college maar vooral een sportieve inzet van het olympisch jaar”, zegt burgemeester Veerle Geerinckx (N-VA) die haar koudwatervrees helemaal overwon en tot ruim boven navelhoogte het water inliep met de anderen. ”We zetten onze inwoners aan om het nieuwe jaar fris en monter en vooral sportief in te zetten. In dit olympisch jaar zal het wereldwijd om prestaties te doen zijn, maar een gezonde en sportieve levenswijze is zeker zo belangrijk. Daarnaast willen we dit domein van Sport Vlaanderen met zijn vele mogelijkheden wat extra in de markt zetten. Dit domein combineert waterrecreatie, sport, natuur en spel in vele facetten en dat mag best wat meer uitgedragen worden.”

Veiligheidsmaatregelen

Voor de nieuwjaarsduik waren uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. De deelnemers moesten 12 jaar oud zijn en iedereen werd verplicht deel te nemen aan de opwarming vooraf om een thermische shock te vermijden. Alcoholgebruik werd ten stelligste afgeraden. In de duikzone stonden twee duikers en vier redders paraat om in te grijpen mocht dat nodig zijn. De 12-jarige Lies kreeg meteen na haar duik een isolatiedeken om. “Dit was mijn eerste keer. Ik vond het heel leuk maar vooral ook koud. Een heel groot verschil met zwemmen in de zomer.” De deelnemers, waarvan sommigen in de gekste outfit, waren alvast enthousiast en willen een heruitgave volgend jaar.

Na de waterattractie volgde de grote nieuwjaarsdrink op het strand met een hapje en een tapje voor alle Zemstenaars. Enkele honderden gingen op die uitnodiging in. Het schepencollege hield er aan om de vrijwilligers van de verschillende adviesraden die in de gemeente actief zijn extra te verwennen. Ze kregen een mini vip-traktatie nog voor de opwarming voor de nieuwjaarsduik begon.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio