Jules (76) rijdt door alcoholcontrole en krijgt kogel in zijn bil: “Ik had die agenten niet gezien”

Jules (76) rijdt door alcoholcontrole en krijgt kogel in zijn bil: “Ik had die agenten niet gezien”

Jules Devan: “Die controle was niet goed aangegeven.” Foto: if

Kortenberg -

Bij een schietincident op de Leuvensesteenweg in Kortenberg is Jules Devan (76) door de politie in zijn bil geschoten. De gepensioneerde, uit Kortenberg afkomstig, reed in op een alcoholcontrole, waarna de agenten reageerden. Jules, die van een kaartavond kwam, is niet in levensgevaar. “Ik had die agenten gewoon niet gezien.”

De alcoholcontrole vond vrijdagavond plaats in Kortenberg, aan de stelplaats van De Lijn. Rond kwart voor twaalf reed een auto in op de agenten, die opzij moesten springen. Eén politieman trok zijn wapen en vuurde in de richting van de auto. De kogel ging door het portier en raakte Jules vol in de bil. De man werd overgebracht naar het Heilig-Hartziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar en een ademtest bleek negatief: hij had niet te veel gedronken.

De kogel zit te dicht bij een pees en kan niet verwijderd worden. “Het doet pijn. Maar zodra ik weer kan gaan, mag ik naar huis”, reageert Jules vanuit het ziekenhuis.

De gepensioneerde verkoper, vader van drie kinderen en grootvader van vele kleinkinderen, begrijpt niet dat de politie zomaar op hem geschoten heeft. “Ik reed 70, de toegelaten snelheid en dus niet te snel. Ik heb niemand geraakt toen ik passeerde, maar die controle was niet goed aangegeven. Ik mag blij zijn dat ik nog leef. Vijftig centimeter hoger en het is een ander verhaal. Die agent heeft veel te rap geschoten. En waarom mikt hij niet op de banden?”

Het parket van Leuven heeft twee onderzoeken geopend. Eén voor het inrijden op de politie en om uit te maken of de bejaarde man nog wel geschikt is om te rijden, zijn rijbewijs is alvast voor vijftien dagen ingetrokken. Een tweede onderzoek gaat over de agent in kwestie en zal nagaan of hij inderdaad schoot uit wettige zelfverdediging, zo vernamen we bij de woordvoerster van het parket in Leuven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees