Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  ISOSORT

Hans Vanaken maakt goal van zijn leven op Anderlecht

“Mooier zal ik niet meer scoren”

19 januari 2020 gaat de boeken in als de dag waarop Hans Vanaken het mooiste doelpunt uit zijn carrière scoorde. En met zijn negende en tiende goal tegen Anderlecht een historische reeks in het Astridpark bezegelde. Het geluk van Club Brugge valt dezer dagen samen met de gouden voeten van zijn belangrijkste speler.

Clement: “Ingreep op rechts was keerpunt in de match” Kompany zet fans die voetzoeker naar Mignolet gooien op hun plaats Vormer: “Anderlecht in PO1? Interesseert me echt niet”

Albert Sambi Lokonga had het goed bekeken. De Anderlecht-middenvelder haakte Ruud Vormer toen die van in het kleine maantje wilde uithalen. Toen Vormer zijn vrije trap op het hoofd van Nacer Chadli zag belanden, leek het gevaar geweken. Beide ploegen liepen naar voren om de tegenaanval op te zetten of af te breken. Maar ergens in het niemandsland van het Astridpark had Hans Vanaken een geniale inval. Een verloren bal leidde een fase in die over vier maanden als één van de iconische momenten van het seizoen zal gelden.

“Ik had eigenlijk geen andere keuze”, leek Vanaken zich bijna te verontschuldigen voor zijn daadkracht. “De bal in de rug van de verdedigers droppen had geen zin, want iedereen liep van de goal weg. De bal bijhouden hield ook een risico in, want balverlies kon een counter inleiden. Het leek me de veiligste optie om mijn voet er tegen te zetten. Natuurlijk kon ik hem niet beter raken. Voor hetzelfde geld vloog de bal naar de tweede ring van de tribune of naar de cornervlag. Het enige waar ik aan dacht was schieten en we zien wel.”

Hij belandde perfect in de hoek, boven de verblufte Hendrik Van Crombrugge. Geluk of kunde? Vanaken neigde naar het eerste. Al gaf hij toe dat hij er best trots op was. “Ik train vaak op mijn traptechniek – zowel met rechts als met links. Je kan het een beetje in je hebben, maar er komt ook een flinke dosis geluk bij kijken. Je moet hem fantastisch raken. De goal valt ook nog eens op een belangrijk moment voor rust. Ook in dat opzicht was hij belangrijk. Deze goal is mijn mooiste aller tijden. Ik denk niet dat ik een mooiere heb gemaakt en ik denk ook niet dat ik er nog veel mooiere zal scoren. Zo’n bal komt misschien maar één keer op een jaar voor je voeten.”

Hans Vanaken “Ik kon niets anders doen dan het te proberen. En ik kon hem niet beter raken”

In de tweede helft maakte Vanaken een tweede goal, die minstens even belangrijk was. De voorzet kwam van Charles De Ketelaere, Vanaken devieerde het leer binnenkant voet naar de verste paal. Daar was een uitstekend keepende Van Crombrugge een tweede keer geklopt. “Bij de tweede goal raak ik de bal niet zoals hem wilde raken. Het was niet makkelijk, de bal botste net voor ik wilde trappen. In de bots schiet ik hem naar de verste hoek. Hij was niet hard, maar wel diep genoeg in de hoek om Van Crombrugge te kloppen.”

10 goals tegen Anderlecht

Vanaken scoorde twee keer met links en nu al tien keer tegen Anderlecht. Tegen geen enkele tegenstander doet hij beter. “Langs de ene kant zal het wel toeval zijn. Langs de andere kant is Anderlecht een ploeg die zelf wil voetballen en dus ruimte weggeeft. Dan is het makkelijker om vrij te komen en misschien ook makkelijker te scoren. Het is niet dat ik meer gemotiveerd ben tegen Anderlecht of in de grote matchen. Ik probeer elke match beslissend te zijn. Vandaag is dat met twee doelpunten weer goed gelukt.”

De 1-2 betekent dat Club nu drie keer op rij won in Anderlecht. De eerste keer was vorig jaar in de play-offs, de tweede vorige maand in de beker. In de naoorlogse geschiedenis won Club nooit meer dan drie keer op rij in het Astridpark. “Het gebeurt niet vaak dat je hier drie keer op rij wint en natuurlijk willen we de reeks voortzetten”, zegt Vanaken. “Anderlecht was wel beter dan vorige maand. Toen waren ze kansloos. Nu hadden ze nog een grote kans via Amuzu om gelijk te maken. Ze hadden zich deze keer drie à vier weken kunnen voorbereiden en je zag dat ze met veel honger en goesting aan de match begonnen waren. Vooral de eerste vijf à tien momenten was er veel beweging en goeie druk. Ze kunnen goed voetballen, dus als je ze laat voetballen, weet je dat ze kunnen dreigen.”

Toch vond Vanaken dat Club de zege verdiend had. “Na de 1-0 herstelden we het evenwicht en in de tweede helft hadden we de wedstrijd onder controle. We hadden het eerder kunnen afmaken als Dennis scoort op aangeven van Openda of als hij in de eerste helft twee keer alleen voor de keeper komt. Dat zijn kansen die je moet afmaken, maar zolang je 1-2 wint, zou ik er niet te veel belang aan hechten.”

Club kan zich nu concentreren op halve finales van de beker met de eerste van twee confrontaties met Zulte Waregem. Anderlecht heeft grotere zorgen, denkt Vanaken. “Voor Anderlecht moest het vandaag gebeuren. Het was zowat hun laatste kans om aansluiting te vinden bij de top zes. We zijn heel blij dat we ze voorlopig hebben afgehouden. Ik denk dat we deze match hebben gewonnen op ervaring. Maar ik ben er zeker van dat Anderlecht er in zal blijven geloven tot het mathematisch niet meer kan.”

  Photo News

 

Clement: “Ingreep op rechts was keerpunt in de match”

Club Brugge zat in de knoei in het begin van de wedstrijd. Op de rechterkant werd Kossounou slag om slinger voorbijgelopen door Saelemaekers. Philippe Clement moest corrigeren. Schrijvers werd naar de rechterkant gehaald. Dennis werd er weggetrokken. “Schrijvers moest Kossounou coachen, want daar had hij nood aan”, aldus de trainer van Club Brugge.

Maar dat coachen was niet genoeg. In de rust mocht Kossounou meteen naar de douche en kwam Cools voor het eerst in vier maanden nog eens in de ploeg. “Kossounou had het moeilijk”, aldus nog Clement. “Kan gebeuren. Die jongen is 18 jaar en we hebben al gezien wat hij kan. Nu had hij moeilijkheden met zijn positie en hij maakte meermaals verkeerde keuzes. Geen verwijt, met zulke jonge kerels gaat het op en af. Ik ben er zeker van dat hij een grote carrière tegemoet gaat. Die ingreep op rechts tijdens de rust was wel het keerpunt in de wedstrijd.”

Clement was vol lof over zijn invallers. “Cools en Openda trainden de jongste weken goed en ik beloonde hen met een invalbeurt. Ze deden het ook zeer goed. Ook De Ketelaere viel goed in.” En dan in al zijn positiviteit: “Ook de jongens die op de bank bleven, waren goed.” (lvdw)

Kompany zet fans die voetzoeker naar Mignolet gooien op hun plaats

Een knal vanjewelste, kort voor affluiten. Club Brugge had de 1-2 gemaakt en dat zinde de supporters van Anderlecht duidelijk niet. Vanuit de spionkop werd een voetzoeker richting het doel van Simon Mignolet gegooid. Het ding ontplofte pal naast hem. Visser legde de match even stil en ging checken of de Rode Duivel ongeschonden uit het incident was gekomen. Dat bleek het geval. Mignolet keerde zich met de armen open al vragend naar de spionkop van Anderlecht en werd daarbij gesteund door... Vincent Kompany. De verdediger legde zijn arm over Mignolet en vroeg zijn eigen supporters waar ze in godsnaam mee bezig waren. “Een mooi gebaar van Vincent. En ik wil vooral dat onthouden, meer dan dat bommetje. Want het Belgische voetbal heeft zulke zaken niet nodig. Enkele minuten eerder heb ik nog een Anderlecht-speler met krampen geholpen. Daarom vond ik het vreemd dat ik dan een voetzoeker naar mijn hoofd kreeg.”

Mignolet ontsnapte eigenlijk aan erger: hij had de voetzoeker zien komen, maar dacht in eerste instantie dat het om een rookbom ging. “Ik had voor de aftrap al zo’n rookbom weggegooid. Toen ik naar het bommetje liep, zag ik dat er plots een vlam uitstak. Gelukkig heb ik het niet vastgenomen en kon ik mij tijdig wegtrekken.”(jve)

Vormer: “Anderlecht in PO1? Interesseert me echt niet”

In geheel eigen stijl gaf Vormer zijn mening over de partij. “Ons begin was niet goed. We zetten te weinig druk en komen verdiend op achterstand. Maar na een halfuur hebben we bijgestuurd en die lange (Vanaken, nvdr.) sleurt ons erdoor met een wereldpartij. Na de rust spelen we gewoon heel goed en winnen we verdiend. Of Anderlecht Play-off 1 nog haalt? Weet ik niet. En eigenlijk: het interesseert mij niet wat hier gebeurt. Ik focus op Club.”(jve)

Het beste van Enkel voor abonnees