Bekendste zusters Brugse Poort krijgen eigen straat

Gent -

De Dochters van Liefde, in de volksmond de Grijze Zusters, krijgen in de Brugse Poort een straat naar hen vernoemd. Die komt op de plek waar de zusters ­zeventig jaar lang een bewaarschool runden.

Kent u de Grijze Zusters nog? De zusters met de ‘vliegende kappen’ krijgen binnenkort een eigen straat. Dat is vorige week beslist door het schepencollege. De Grijzezustersstraat zal worden ingehuldigd op een woonproject tussen de Rooigemlaan en het Biezenstuk op de Brugse Poort. Het gaat om een verbindingsweg voor voetgangers en fietsers.

Sobere kledij

De Grijze Zusters, officieel: de Dochters van Liefde, kwamen in 1878 naar de Brugse Poort. Ze dankten hun bijnaam aan hun sobere kledij en waren tot voor kort niet weg te denken uit het sociale weefsel op de Brugse Poort. Ze stonden aan de wieg van verschillende scholen in de buurt: twee ­basisschooltjes in de Reinaertstraat en de Boomstraat, een bewaarschool (kleuterschool) in het Biezenstuk én een kindertehuis in de Kiekenstraat.

Engagement

De zusters stonden bekend om hun engagement: boeren­families, Joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en Marokkaanse kinderen wiens ouders in de fabriek werkten, werden met open armen ontvangen. Vandaag zijn de zusters nagenoeg verdwenen in Gent. Op internationaal niveau floreert de kloosterorde wel nog.

De straatnaam Grijzezustersstraat is een uitloper van een onderzoek van historica Tina De Gendt. Zij bracht de geschiedenis van de Grijze Zusters in kaart voor het STAM, onder de noemer De vierkante kilometer. Daarbij wordt op zoek gegaan naar geschiedenissen in de 19de-eeuwse gordel om de stad.

INFO

Elke eerste zondag van de maand zijn er rondleidingen van de ‘Vierkante kilometer’. stamgent.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio