Nog één week tijd om tien kinderen van Syriëstrijders terug te halen of het kost ons 50.000 euro per dag

De Belgische Staat heeft nog zeven dagen de tijd om tien kinderen van Belgische Syriëstrijders consulaire bijstand te verlenen, en hen te helpen terug te keren naar ons land. Als dat niet gebeurt, moet België beginnen met het betalen van een dwangsom van 50.000 euro, pér dag. Volgens de advocaten van de kinderen heeft België nog geen stappen gezet. Vier andere kinderen arriveerden gisteren wel op de luchthaven van Zaventem.

Cedric Lagast en Dirk Coosemans

De tien kleine kinderen van vier Belgische Syriëstrijders moeten geholpen worden. Dat was het oordeel van de Brusselse rechtbank op 11 december, die zich had gebogen over de eis van hun ouders.

Die vier Syriëstrijders, de Antwerpse Nadia Baghouri (28), de Oost-Vlaamse bekeerlinge Jessie Van Eetvelde (41), de Antwerpse Sabah Hammani (28), en de Syriëstrijder Adel Mezroui (23) uit Kapellen, eisten dat zij met hun kinderen gerepatrieerd zouden worden uit Syrië.

“Alleen de kinderen moeten geholpen worden”, oordeelde de rechter. Ze zijn tussen de zes maanden en de zeven jaar, en allemaal ziek en ondervoed.

België moest hen binnen de zes weken consulaire bijstand verlenen in het noorden van Syrië, zo beval de rechter. Daarnaast moet ons land de tien kinderen binnen de zes weken de nodige identiteits-, administratieve- en/of reisdocumenten bezorgen, “die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te reizen en regelmatig België binnen te komen.”

Pasfoto’s

“Maar dat is nog steeds niet gebeurd”, zegt Mohamed Ozdemir, de advocaat van de ouders. “De Belgische Staat heeft hoogstens enkele pasfoto’s van de kinderen opgevraagd. Maar de families hebben geen bezoek gehad van de consulaire diensten van België, of van een bevriende natie.”

Nochtans verloopt de termijn die de rechtbank had opgelegd al op 28 januari. Vanaf die dag moet België een dwangsom van 50.000 euro betalen, pér dag dat de kinderen niet geholpen worden.

Buitenlandse Zaken kon maandag geen commentaar geven. Wat de situatie allicht nog bemoeilijkt, is dat de Koerden die de Belgen gevangen houden, hebben aangegeven dat ze de kinderen alleen maar mét hun moeders willen laten vertrekken.

Al 12 kinderen teruggekeerd

Vier andere kinderen van Belgische Syriëstrijders arriveerden maandagmiddag wél al op de luchthaven van Zaventem. Het gaat om de oudste kinderen van de Antwerpse bekeerlinge Tatiana Wielandt (27) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (26) uit Merksem.

Het gaat om twee jongens van vijf jaar, een jongen van zeven jaar en een jongen van acht jaar. Wielandt en Abouallal slaagden er in oktober in om vanuit Syrië naar Turkije te vluchten. De Turkse autoriteiten sturen de kinderen nu terug. De twee vrouwen blijven in de Turkse gevangenis, samen met de twee jongste kinderen.

In totaal werden nu al 12 kinderen teruggehaald, die door hun Belgische ouders in Syrië waren beland. In totaal zou het om meer dan 50 kinderen gaan.

Meer over Islamitische Staat

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie