Rode Kruis zoekt dringend bloedgevers, maar in deze onooglijke gemeente hebben ze geen aansporing nodig

Rode Kruis zoekt dringend bloedgevers, maar in deze onooglijke gemeente hebben ze geen aansporing nodig

De Bloedgevers Bever toasten op het prachtige resultaat. Foto: emd

Bever / Galmaarden -

Nergens in Vlaanderen zijn er meer bloedgevers dan in Bever. Meer dan tien procent van de bevolking van de onooglijke Pajotse gemeente is donor bij de plaatselijke vereniging die al dertig jaar bloedinzamelingen houdt.

Gemiddeld drie procent van de inwoners van de Vlaamse steden en gemeenten geeft vandaag bloed. Dat aantal moet omhoog om de bloedvoorraad op peil te houden. Om mensen aan te moedigen bloed te geven, lanceert het Rode Kruis de campagne Ons dorp geeft.

LEES OOK. Dringend 42.000 extra bloedgevers gezocht: bekijk hier hoe jouw gemeente het doet

Waar ze geen extra aanmoediging nodig hebben, is in de landelijke gemeente Bever. Ruim tien procent van de inwoners is er bloeddonor. Vorig jaar gaven nog 1.014 mensen er bloed, en die kaap van duizend bloeddonoren wordt al vier jaar na elkaar gehaald.

Eén en ander is het resultaat van een enorm geëngageerde vereniging: Bloedgevers Bever. Die is al dertig jaar actief in Bever. “Het werk van een geoliede machine, die honderd procent bezig is met promotie maken voor de bloedinzamelingen”, zegt voorzitter Philippe Allert. “Dat doen we elk jaar vijf keer. Als donor mag je maar vier keer per jaar bloed geven, maar de vijfde inzameling is perfect voor wie eens niet kon komen.”

Hoe het komt dat de Bevernaren zo enthousiast zijn om bloed te geven? “We organiseren verschillende acties”, luidt het. “Zo gaan we van deur tot deur flyeren en hebben we ooit zelfs een publiciteitskaravaan met landbouwtractoren gevormd. Daarnaast maken we er ook een echt volksgebeuren van, en organiseren we soms een barbecue of wafelenbak. We hebben zelfs al eens als hoofdprijs een helikoptervlucht verloot.”

“Voor velen in het dorp is het ook een traditie geworden”, zegt Allert nog. “We merken dat vrienden langskomen om eerst bloed te geven en nadien samen een pint te drinken. Er komt ook veel jeugd naar onze bloedinzameldagen. Die jongeren komen vaak met hun ouders mee.”

Jean Luc Delbaer is met 120 donaties vermoedelijk de koning van de bloedgiften in Bever. “Je kan er iemand mee helpen en dat is het belangrijkste”, zegt de man. “Ik heb het van jongs af aan thuis ook gezien, van mijn vader. Ik ben altijd met hem meegegaan en vanaf het moment dat ik zelf mocht doneren, heb ik dat gedaan. Tot op vandaag.”

De Bloedgevers Bever krijgen van het gemeentebestuur trouwens de eer om op 3 maart als allereerste de gloednieuwe feestzaal te gebruiken. De werken daaraan zijn nog volop bezig.

Corrigeer

NIEUWS