PS-militanten van Sint-Joost bevestigen steun aan Emir Kir, CDH stapt uit meerderheid

PS-militanten van Sint-Joost bevestigen steun aan Emir Kir, CDH stapt uit meerderheid

Foto: ISOPIX

Brussel / Sint-Joost-ten-Node -

Nadat de socialistische militanten van Sint-Joost-ten-Node maandagavond zo goed als unaniem hun steun bevestigden aan Emir Kir als burgemeester van de gemeente, heeft het CDH van Sint-Joost aangekondigd dat de partij niet langer het schepencollege in de gemeente zal steunen.

CDH heeft in de Brusselse gemeente één gemeenteraadslid, terwijl de Lijst van de Burgemeester over de absolute meerderheid beschikt (17 zetels).

CDH maakte tijdens de vorige legislatuur al deel uit van de meerderheid, en aanvaardde aan het begin van deze legislatuur het aanbod van de Lijst van de Burgemeester om zich opnieuw bij de meerderheid aan te sluiten, zonder evenwel over een schepen te beschikken.

“Het verwelkomen van extreemrechtse burgemeesters in het gemeentehuis, en dat met de steun van de burgemeester, is onaanvaardbaar. Bovendien lijkt de steun van de lokale afdeling van de PS voor die houding een serene samenwerking met gedeelde waarden niet langer mogelijk te maken”, luidde het maandagavond.

Steun van socialisten

De socialistische militanten van Sint-Joost-ten-Node hadden maandagavond zo goed als unaniem (68 voor, 1 tegen) hun steun bevestigd aan Emir Kir als burgemeester van de gemeente, en hun getrouwheid aan de PS en de waarden van de partij, inclusief het naleven van het cordon sanitair ten opzichte van extreemrechts. Kir had zaterdag ook al de steun gekregen van de socialistische verkozenen op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node.

Kir werd in de nacht van vrijdag op zaterdag vorige week door de tuchtcommissie van de Brusselse PS uit de partij gezet omdat hij een ontmoeting had met Turkse burgemeesters die lid zijn van de uiterst rechtse partij MHP.

LEES OOK. Hoe de uitsluiting van Emir Kir uit de PS ook gevolgen heeft voor de federale regeringsvorming (+)

Corrigeer

NIEUWS