“Verdenking tegen verdachten in zaak rond Nederlands ‘spookgezin’ alleen maar zwaarder geworden”: verdachten blijven in voorarrest

“Verdenking tegen verdachten in zaak rond Nederlands ‘spookgezin’ alleen maar zwaarder geworden”: verdachten blijven in voorarrest

De hoeve waar de kinderen jarenlang opgesloten zaten met hun vader Gerrit Jan van D. Foto: JARING RISPENS, DE TELEGRAAF

In de zaak van het ondergedoken gezin in de Nederlandse gemeente Ruinerwold is de verdenking tegen de twee verdachten de afgelopen maanden alleen maar zwaarder geworden. Dat is een van de conclusies die het Nederlands Openbaar Ministerie trekt op basis van het onderzoek. De bevindingen van het parket werden dinsdag duidelijk in de rechtbank in Assen, waar de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen de verdachten Gerrit Jan van D. en Joseph B plaatsvond. Ze blijven allebei nog zeker drie maanden in voorarrest.

Vader Gerrit Jan van D. en zes van zijn kinderen werden in oktober uit de boerderij in Ruinerwold gehaald, nadat een van de zonen zich bij de politie had gemeld.

LEES OOK. Meer details over ‘spookfamilie’: waarom Gerrit Jan van D. zijn kinderen afsloot van de maatschappij en de gruwelijkheden die ze moesten doorstaan (+)

Volgens het OM drong de vader aan zijn kinderen een eigen religie op, waarin zij zich geheel moesten afsluiten van de buitenwereld. Soms zou hij de kinderen daadwerkelijk fysiek hebben opgesloten, maar doorgaans was een slot op de deur niet nodig. “Vrijheidsberoving kan ook op een andere manier. Bijvoorbeeld door iemand te laten geloven dat zijn leven voorbij zal zijn als hij het perceel verlaat”, zo stelde de vertegenwoordiger van het OM ter zitting.

Van D., die dinsdag om gezondheidsredenen niet in de rechtszaal verscheen, wordt ook verdacht van mishandeling van zijn kinderen. Twee van de drie oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, zou hij seksueel hebben misbruikt. De drie oudste kinderen zijn wel de buitenwereld in getrokken. Volgens Van D. zijn zij daardoor schuldig aan de dood van hun moeder, in 2004, stelt het OM.

De Oostenrijker Joseph B. (58), de huurder van de afgelegen boerderij, wordt verdacht van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen. Volgens het OM is zijn rol “essentieel” geweest. “Hij was het gezicht naar de buitenwereld, zodat de rest verborgen kon blijven”, klonk het.

Blijven in voorarrest

De rechtbank in Assen heeft dinsdag beslist dat ze allebei nog drie maanden in voorarrest blijven. De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De raadsman van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters. B. verscheen wel voor de rechtbank. Hij ontkende dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vrijheidsberoving. Hij meent dat er sprake is van een “heksenjacht”.

Corrigeer

MEER NIEUWS