Zet nieuw initiatief triatlonwereld op zijn kop? Atleten organiseren zelf topwedstrijd met ongeziene prijzenpot

Zet nieuw initiatief triatlonwereld op zijn kop? Atleten organiseren zelf topwedstrijd met ongeziene prijzenpot

Ook Jan Frodeno schaart zich achter het initiatief Foto: Photo News

Is de eerste stap in een revolutie in het langeafstandtriatlon gezet? Als we de volledige wereldtop mogen geloven alvast wel. Uit onvrede met het povere prijzengeld dat te verdienen valt in onder meer de Ironman-wedstrijden nemen ze nu het heft in eigen handen. Het resultaat is de Collins Cup, een nieuwe spectaculaire halve triatlon met de grootste prijzenpot ooit in de sport: 2 miljoen dollar.

Het stak de toptriatleten op de halve en hele afstand al een tijdje tegen. Terwijl in zowat alle sporten het prijzengeld naar omhoog gaat, stagneren de verdiensten voor de triatleten in onder meer de Ironman-wedstrijden al jaren. “Terwijl in het toptennis de spelers tot 40 procent omzet van de ATP-toernooien krijgen uitbetaald in prijzengeld schommelt het prijzengeld op een Ironman slechts rond de 3 procent van de omzet. Die verhouding is scheefgetrokken”, vindt Frederik Van Lierde, negenvoudig Ironman-winnaar en ex-wereldkampioen. “Het prijzengeld van de Ironman Hawaï staat al jaren op 650.000 dollar, terwijl de inkomsten toch gestegen moeten zijn.”

Grootste prijzenpot ooit

Omdat hun verzuchtingen door de organisatoren niet gehoord werden, staken de triatleten dan maar zelf de handen uit de mouwen en richten ze samen de PTO - de Professional Triathletes Organisation - op. Met de Brit Michael Moritz, goed voor een persoonlijk vermogen van 4 miljard dollar, vonden ze een rijke geldschieter en organiseren ze op 29 en 30 mei voor het eerst zelf een spectaculaire nieuwe wedstrijd: de Collins Cup. Prijzenpot: 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro). Meer dan drie keer zo veel dan het WK Ironman in Hawaï. Ongezien in de geschiedenis van de sport. En bovendien gelijk verdeeld over mannen en vrouwen.

“We zijn er al twee à drie jaar mee bezig”, zegt Frederik Van Lierde. “Hiermee zetten de triatleten een organisatie zoals Ironman flink onder druk. Ik doe dit niet meer voor mezelf want ik ben in het laatste jaar van mijn loopbaan, maar ik engageer mij voor de toekomst van mijn sport. Vooral jonge triatleten hebben het moeilijk om rond te komen. Het is knap om te zien hoe groot de solidariteit is tussen alle atleten. Iedereen doet mee.”

Het is inderdaad opvallend hoe zowat elke grote naam uit het triatlon zijn schouders onder het initiatief heeft gezet: Jan Frodeno, Sebastian Kienle, Alistair Brownlee, Daniela Ryf,... allemaal doen ze mee. “Dit zou de start kunnen zijn van een nieuw tijdperk in onze sport”, zegt olympisch kampioen Alistair Brownlee. “Het wordt een race zoals er nog nooit één is geweest.”

Uniek concept

De Collins Cup - genaamd naar Judy en John Collin, de oprichters van de Ironman Hawaï 40 jaar geleden - wordt inderdaad een race met een uniek concept. Naar het voorbeeld van de Ryder Cup in het golf wordt het een strijd tussen de continenten.

Op het parcours van de Challenge Samorin (Slovakije) nemen drie teams het in een triatlon op de halve afstand tegen elkaar op: Team USA, Team Europa en Team Internationaal. Elk team bestaat uit zes mannen en zes vrouwen. In totaal zijn er twaalf races waarin één lid van elk team het tegen elkaar opneemt in een race met drie. Tien minuten later gaat de volgende race met opnieuw drie triatleten van start. In elke wedstrijd krijgt de winnaar drie punten, de tweede twee punten en de derde één punt. Per twee minuten voorsprong komt daar nog een half bonuspunt bij. Het team dat op het einde van de rit het meeste punten verzamelt, wint de Collins Cup.

Wie mag er deelnemen?

In principe is de Collins Cup enkel weggelegd voor de allerbeste 36 triatleten -18 mannen, 18 vrouwen - ter wereld. Daarom heeft de PTO een eigen wereldranking gecreëerd die rekening houdt met alle verschillende wedstrijden (niet enkel Ironman) op de planeet. Per team van twaalf zijn de beste vier mannen en beste vier vrouwen op die wereldranglijst in principe zeker van hun selectie. De overige twee mannen en vrouwen zullen worden geselecteerd door het PTO-bestuur in overleg met de aanvoerders van elk team.

Met een veertiende plaats is Pieter Heemeryck de best geplaatste landgenoot op de wereldranglijst. “Natuurlijk wil ik graag deelnemen aan de Collins Cup. Ik heb nu al stress om erbij te kunnen zegt”, geeft Heemeryck door. “Maar ik heb de pech dat ik een Europeaan ben en de Europeanen momenteel die wereldranking domineren. Echt eerlijk is het niet. Momenteel ben ik pas de zevende op de Europese lijst. Als lid van “Team USA” of “Team International” zou ik een veel grotere kans maken om rechtstreeks geselecteerd te worden. Misschien moet ik toch maar ergens een dubbele nationale tijd aanvragen”, grapt de 30-jarige Vlaams Brabander. “Zelfs als laatste op de Collins Cup verdien ik nog 20.000 dollar. Voor dat bedrag moet ik normaal gezien zes halve triatlons winnen. Dat is gigantisch. Dus ik hoop dat ik nog een paar plaatsen kan stijgen op de ranking. Of hopen dat Alistair Brownlee en Javier Gomez, die twee maanden later goud willen pakken in Tokio, passen voor de Collins Cup. Op het parcours van Samorin werd ik vorig jaar nog tweede, dus ik hoop dat de team-kapitein Normann Stadler weet dat ik er sterk kan presteren.”

Bart Aernouts: “Ik juich het toe, maar alles is nog wat vaag”

Ook Bart Aernouts - momenteel zestiende op de wereldranglijst en negende in lijn voor de selectie van Team Europa - ziet een deelname aan de Collins Cup wel zitten, maar heeft net zoals Heemeryck nog veel vragen. “Ik sta achter het initiatief en juich het toe, maar het is voorlopig allemaal nog een beetje vaag. Gaan alle wereldtoppers wel deelnemen? Mag een Jan Frodeno, nu nummer één op de wereldranglijst, bijvoorbeeld een deelname weigeren? Ik ga er in ieder geval mijn seizoen niet voor omgooien. Mijn eerste hoofddoel blijft om mij te kwalificeren voor de Ironman van Hawaï. Maar als ik goed presteer, stijg ik vanzelf op de wereldranglijst en maak ik automatisch kans om deel te nemen aan de Collins Cup. Ik denk ook niet dat Ironman nu plots zijn prijzengeld drastisch gaat verhogen. Ze weten toch dat iedere triatleet wil deelnemen aan de Ironman van Hawaï. En dat je jezelf enkel kan kwalificeren door eerst deel te nemen aan een andere Ironman-wedstrijd. Het is een goede zaak dat er een budget van 2 miljoen dollar via de Collins Cup naar de triatleten vloeit, maar voorlopig profiteren daar enkel de allerbeste atleten ter wereld van. Niet de subtop. En is het opnieuw de happy few van het triatlon die er beter van wordt.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.