Pieter Devos kroont zich op Equigala tot Atleet van 2019, Jos Verlooy leverde knapste prestatie

Pieter Devos kroont zich op Equigala tot Atleet van 2019, Jos Verlooy leverde knapste prestatie

Foto: EPA-EFE

Pieter Devos is dinsdag in evenementenzaal Docks Dome in Brussel op de tweede editie van het Equigala verkozen tot Atleet van het Jaar. Jos Verlooy, die op het EK in Rotterdam met de Belgische springruiterploeg goud en individueel brons veroverde, sleepte de Equistar voor de Prestatie van het Jaar in de wacht.

Pieter Devos kan terugblikken op een boerenjaar. Met het Belgische team pakte de 33-jarige Devos afgelopen zomer goud op het EK in Rotterdam. Hij eindigde ook als tweede in de eindstand van de Global Champions Tour en werd verkozen tot beste ruiter van de Global Champions League. Devos, met een zesde stek de hoogst geklasseerde Belg op de wereldranglijst, won daarnaast nog de Wereldbekerkwalificatiemanche in Stuttgart. Hij volgt op de erelijst Niels Bruynseels op.

Jos Verlooy kreeg de Equistar voor zijn medailles op het EK. Hij won in Rotterdam met zijn paard Igor goud in teamverband en individueel brons. Ook kroonde Verlooy zich met een andere ruin, Varoune, tot Belgisch kampioen.

Devos en Verlooy vielen nog een keer in de prijzen. Samen met Grégory Wathelet, Jérôme Guery en (reserve) Olivier Philippaerts ontvingen ze de trofee voor Team van het Jaar. De Belgische ploeg zorgde op het EK voor een unicum in de vaderlandse paardensportgeschiedenis. Voor het eerst stond een Belgische ploeg op een EK-podium en wel meteen op het hoogste schavot. Die prestatie leverde de Belgen van bondscoach Peter Weinberg een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op.

De award van Rookie van 2019 ging naar Thibeau Spits. Het 18-jarige talent won in juli individueel brons op het EK voor junioren in het Nederlandse Zuidwolde. De Belgische paradressuurploeg mocht dan weer de juryprijs in ontvangst nemen. Op het EK in Rotterdam wonnen de paradressuuramazones liefst zes individuele medailles: zilver en brons voor Manon Claeys, en telkens tweemaal brons voor Michèle George en Barbara Minneci. Ook Kevin Van Ham maakte deel uit van de Belgische ploeg van bondscoach Walter Van Haegenborgh. De Belgen wonnen vorige week bovendien de landenwedstrijd in het Franse Mâcon en zijn daardoor zo goed als zeker van kwalificatie voor de Paralympische Spelen. Igor van Jos Verlooy werd tot slot verkozen tot Paard van het Jaar. Op deze 12-jarige ruin veroverde Verlooy in Rotterdam zijn EK-medailles.

Het was de tweede maal dat de Belgische Ruitersportfederatie KBRSF de awards uitreikte. Fans verkozen de winnaars online.

“Zonder steun van ploegmaats was winst onmogelijk”

“Ik ben heel vereerd met deze prijs”, reageerde Devos. “We mogen terecht bijzonder fier zijn op de resultaten die we als Belgen de voorbije maanden neerzetten.”

Devos kan terugblikken op een boerenjaar. Met het Belgische team pakte de 33-jarige Devos afgelopen zomer goud op het EK in Rotterdam. Hij eindigde ook als tweede in de eindstand van de Global Champions Tour en werd verkozen tot beste ruiter van de Global Champions League. Devos, met een zesde stek de hoogst geklasseerde Belg op de wereldranglijst, won daarnaast nog de Wereldbekerkwalificatiemanche in Stuttgart.

“Het was een geweldig jaar voor mij”, stak Devos van wal. “Maar ik moet eerlijk zijn: zonder de mensen rond mij had ik dit nooit kunnen bereiken. Ik wil in het bijzonder mijn familie bedanken, want zij steunen mij altijd door dik en dun. Dankzij hen kan ik aan de wereldtop meedraaien. Daarnaast heb ik ook het geluk om met geweldige paarden te kunnen werken.”

Devos viel dinsdag nog een keer in de prijzen. Samen met Jos Verlooy, Grégory Wathelet, Jérôme Guery en (reserve) Olivier Philippaerts ontving hij de trofee voor Team van het Jaar. De Belgische ploeg zorgde op het EK voor een unicum in de vaderlandse paardensportgeschiedenis. Voor het eerst stond een Belgische ploeg op een EK-podium en wel meteen op het hoogste schavot. Die prestatie leverde de Belgen van bondscoach Peter Weinberg een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op.

“Zonder mijn teammaats had ik beide prijzen nooit kunnen winnen”, vervolgde Devos. “We mogen niet minimaliseren wat we hebben neergezet. België is bij de paardensport wereldtop en daar mogen we erg fier op zijn. In de toekomst willen we op hetzelfde elan doorgaan.”

Jos Verlooy wil ook in 2020 schitteren en mikt op Tokio

Jos Verlooy veroverde afgelopen zomer op het EK in Rotterdam met de Belgische springruiterploeg goud. Individueel voegde hij daar met zijn paard Igor nog brons aan toe. Ook kroonde hij zich met een andere ruin, Varoune, tot Belgisch kampioen. “Deze erkenning vormt het orgelpunt van een schitterend 2019”, vertelde Verlooy. “De sterke prestaties zijn het resultaat van teamwork en de personen die zich zowel voor als achter de schermen keihard inzetten voor mij. Ook Igor presteerde dit jaar fenomenaal. Deze trofee is ook voor hem.”

Verlooy viel nog een keer in de prijzen. Samen met Atleet van het Jaar Pieter Devos, Grégory Wathelet, Jérôme Guery en (reserve) Olivier Philippaerts ontving hij de trofee voor Team van het Jaar. De Belgische ploeg zorgde op het EK voor een unicum in de vaderlandse paardensportgeschiedenis, met een eerste gouden medaille. België stak zo zijn ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op zak. “Dat moment was fantastisch”, aldus Verlooy. “Voor je land een gouden medaille behalen geeft een heel speciaal gevoel. We hebben veel vertrouwen opgedaan en groeien nog als ploeg. Dat is positief met het oog op Tokio.”

De award van Rookie van 2019 ging naar Thibeau Spits. Het 18-jarige talent won in juli individueel brons op het EK voor junioren in het Nederlandse Zuidwolde. “Ik hoopte stilletjes op de trofee, en ben dan ook bijzonder blij dat ik hem in de wacht sleep”, zei Spits. “Het is voor mij een mooie beloning na een geweldig jaar. Over wat de toekomst brengt, wil ik nu nog geen te grote uitspraken doen. Ik hoop over enkele jaren deel te nemen aan de belangrijkste internationale wedstrijden, maar alles op zijn tijd.” .

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.