Monty Python-lid Terry Jones (77) overleden

Video: Reuters

Terry Jones, lid van de legendarische Britse comedygroep Monty Python is dinsdag overleden. De Welshman leed sinds 2016 aan dementie. Hij werd 77 jaar en zal gemist worden, maakt zijn familie bekend in een emotionele mededeling.

Terry Jones overleed in de avond van 21 januari op 77-jarige leeftijd met zijn vrouw Anna Soderstrom aan zijn zijde, na een lange en moedige strijd tegen een zeldzame vorm van dementie, die hij ook steeds met veel humor voerde. Dat meldt zijn familie woensdag in een statement. Jones leed aan frontotemporale dementie (FTD) en werd het publieke gezicht van de ziekte, die onder meer het spraakvermogen van patiënten aantast. Zo was hij in 2016 op de Bafta Cymru-awardceremonie om de effecten van de ziekte aan de buitenwereld te tonen, en werd hij in 2017 geïnterviewd samen zijn vriend en Monty Python-collega Michael Palin.

Diep bedroefd

“We zijn diep bedroefd de dood van onze geliefde echtgenoot en vader te moeten aankondigen”, laat de familie van de Welshman weten. “De afgelopen dagen waren zijn echtgenote, kinderen, familie en talloze vrienden constant bij Terry in Noord-Londen, terwijl het leven hem langzaam ontsnapte.”

“We verliezen een lieve, grappige, warme, creatieve en oprecht liefhebbende man wiens compromisloze individualiteit, genadeloze intellect en buitengewone humor gedurende zes decennia miljoenen mensen plezier heeft geschonken. Zijn werk met Monty Python, zijn boeken, films, televisieprogramma’s, gedichten en ander werk zal eeuwig voortleven, een passende nalatenschap voor een waarlijk genie.”

“Wij, zijn echtgenote Anna, zijn kinderen Bill, Sally en Siri, en zijn familie willen de fantastische hulpverleners bedanken die de afgelopen jaren niet alleen draaglijk maar vaak ook plezierig maakten. We hopen dat deze ziekte ooit volledig uitgeroeid zal worden. Gelieve onze privacy te respecteren in deze pijnlijke tijden, en wees dankbaar voor de aanwezigheid van een buitengewoon getalenteerd, speels en gelukkig men die een authentiek leven leidde. Of in zijn eigen woorden: “Lovingly frosted with glucose”.

John Cleese: “Voelt raar aan”

“Het voelt raar aan dat een man met zoveel talenten en zo’n eindeloos enthousiasme, zo zachtjes is weggevaagd”, zegt John Cleese in een reactie op Twitter. “Van zijn vele verwezenlijkingen is volgens mij de regie van ‘Life of Brian’ het grootste geschenk dat hij ons allen heeft gegeven. Perfectie”, aldus nog de medeoprichter van Monty Python. “Twee neer, nog vier te gaan.”

Monty Python

Terry Jones was een van de stichtende leden van het legendarische comedygezelschap Monty Python, samen met Graham Chapman, die overleed in 1989, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle en Michael Palin. Het gezelschap raakte in 1969 wereldberoemd door het surrealistisch sketchprogramma Monty Python’s Flying Circus op BBC. Jones schreef veel van de teksten van Monthy Python en regisseerde de films The Holy Grail (1975), Life of Brian (1979) en The Meaning of Life (1983).

In de films en sketches van Monty Python speelde Jones niet de grootste rollen, maar hij is wel bekend voor zijn vertolkingen van norse vrouwen (de “ratbag old women”, zoals BBC ze noemt) en van Britse mannen van middelbare leeftijd. Hij speelde ook de extreem obese Mr. Creosote in The Meaning of Life, die een absurde hoeveelheid eten en drinken uitbraakt.

Jones was naast Monty Python ook bekend als schrijver en documentairemaker, vaak over de oude tijd en de middeleeuwen. Met collega-Python Michael Palin maakte Jones in de jaren zeventig ook de komische tv-serie “Ripping Yarns” voor de BBC.

Video: YouTube

Video: YouTube

Video: YouTube

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees