Uitspraak zaak-Betsema mogelijk ook goed nieuws voor Sofie De Vuyst

Uitspraak zaak-Betsema mogelijk ook goed nieuws voor Sofie De Vuyst

Foto: GEERT TRESIGNIE

Is de uitspraak in de zaak Denise Betsema ook goed nieuws voor Flandrienne van het Jaar Sofie De Vuyst? Dat zou kunnen, want beide gevallen hebben een aantal duidelijke parallellen. Zowel Betsema als De Vuyst testte positief op niet-lichaamseigen steroïden, ook bij de B-analyse van het staal. Beide rensters laten zich bijstaan door hetzelfde juridische team: advocaat Johnny Maesschalck en de Nederlandse biochemicus Douwe de Boer.

Betsema kon aantonen dat het om ‘niet-intentioneel’ gebruik ging. Een supplement dat ze door een Belgische apotheker liet bereiden, bleek besmet met 0,37 procent DHEA (Dehydro-epiandrosteron, een voorloper van testosteron, nvdr.). Ook bij De Vuyst is een vervuild supplement de piste die nu op tafel ligt. “Ik kan er weinig over zeggen, maar dat is de insteek”, zegt expert de Boer.

Betsema zou zaterdag al opnieuw kunnen koersen, voor De Vuyst is dat vooruitzicht er vooralsnog niet. Een specifiek gecontamineerd supplement lijkt nog niet geïdentificeerd. “Er zijn mogelijkheden”, besluit de Boer. “Maar het wordt sowieso een tijdrovend proces. Dat hebben we ook in de zaak Betsema gezien. Lastig voor Sofie, want ze is een atlete met een Olympische ambitie.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.