Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ben Hermans zal ook de UAE Tour moeten missen. Photo News

Landgenoot loopt sleutelbeenbreuk en complexe schouderfractuur op na val in Tour Down Under

Hermans twee maanden buiten strijd

Hij kwam voor een mooi klassement, maar een val op 1,4 kilometer van de streep in de tweede rit van de Tour Down Under besliste daar anders over. Ben Hermans was het grootste slachtoffer en liep een sleutelbeenbreuk en complexe schouderfractuur op. De klimmer van Israël – Start-Up Nation is twee maanden out en mist al zeker de UAE Tour en de Ronde van Catalonië.

Ploegleider Eric Van Lancker stak het niet onder stoelen of banken: “Wij waren hier met Ben om een gooi te doen naar de eindzege.” Een massale valpartij in de nerveuze finale van de tweede etappe in de Tour Down Under besliste daar anders over. De 33-jarige Limburger was een van de voornaamste slachtoffers. “Ik zag de val voor mij gebeuren. In een fractie van een seconde besliste ik om de val met mijn linkerschouder te breken op het asfalt in plaats van een andere renner als stootkussen te gebruiken”, vertelt Hermans.

Of de schade minder zwaar was geweest, mocht hij niet zijn linkerschouder gebruikt hebben, is weinig waarschijnlijk. De lijst met medische euvels was niet min. Hermans werd meteen naar de rit naar het ziekenhuis van Adelaide overgebracht, waar aan het licht kwam dat hij een sleutelbeenbreuk en complexe schouderfractuur heeft opgelopen. “Het is zo jammer. Ik heb een hele winter zo goed getraind om hier in Australië goed te zijn”, aldus Hermans.

Hij zal zo snel mogelijk naar België worden overgevlogen, waar hij zal worden geopereerd. Zijn ploeg schat de revalidatie op minstens twee weken, wat wil zeggen dat hij van zijn oorspronkelijke programma de UAE Tour en de Ronde van Catalonië mag schrappen.

Naast Hermans kwamen ook andere klassementsmannen als Richie Porte en Simon Yates ten val. De knie van Yates kreeg het fel te verduren. Het is nog niet duidelijk of de Brit kan starten in de derde etappe.

Het beste van Enkel voor abonnees