Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Caleb Ewan won de tweede etappe in de Tour Down Under AFP

Ook Lotto-Soudal is al snel de nul kwijt

Ewan dankzij ploeg en Lily

Twee WorldTour-wedstrijden ver in 2020 en de twee Belgische ploegen hebben al prijs. Nadat dinsdag zowat alles misliep, reden Caleb Ewan en Lotto-Soudal dit keer wel de perfecte race. De Australiër veegde in de sprint bergop de vloer aan met titelverdediger Impey. “Caleb won op één been”, jubelde ploegleider Herman Frison.

De nieuwe code of conduct van Lotto-Soudal schrijft voor dat de renners en het personeel tijdens wedstrijden geen alcohol mogen nuttigen, behalve bij overwinningen en op verjaardagen. Dinsdag was de aanwezige ploegdokter jarig en ging de volledige ploeg één glas drinken om dat te vieren. Het hielp blijkbaar om de teleurstellende sprint door te spoelen en de koppen bij elkaar te steken, want anders dan dinsdag kwamen de troepen van Herman Frison ditmaal wel op het juiste moment aan het front. "In de laatste twintig kilometer werd Caleb door ons treintje Holmes-Van der Sande-Kluge perfect naar voor gebracht. Nadien was het simpel, Caleb won op één been", aldus Frison.

Dat Ewan won, stond in de sterren geschreven. Vrouwlief Ryann en dochtertje Lily stonden hem immers boven op de heuvel van Stirling op te wachten. "De drie keer dat ze al naar de koers kwamen, won ik”, aldus Ewan. “De eerste keer op de dag van mijn tweede ritzege in de Tour, een tweede keer afgelopen zondag en nu nummer drie. Ik zou bijna beginnen geloven dat het echte geluksbrengers zijn.”

Of zijn gezin ook in rit drie opduikt in Paracombe is nog maar de vraag. Met een slotklim van 1,5 kilometer aan 9,3% maakt de Australiër weinig kans.

Jasper Philipsen (UAE) werd knap vierde en verovert naast de jongerentrui ook de puntentrui. Laurens De Vreese (Astana) bleef als laatste overeind in de vroege vlucht en won zo de Prijs van de Strijdlust.

Het beste van Enkel voor abonnees