Aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië bereid tot gesprek om spanningen in Midden-Oosten te verminderen

Aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië bereid tot gesprek om spanningen in Midden-Oosten te verminderen

Themabeeld Foto: AFP

Aartsrivalen Iran en Saudi-Arabië willen met elkaar praten om de spanningen tussen de landen te verminderen. Het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran hebben al jaren een slechte verhouding. Vorig jaar beschuldigden ze elkaar van raketaanvallen op onder andere een Iraanse olietanker en een Saudisch olieveld. Ook het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten zet de verhoudingen in de regio op scherp.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan maakte woensdag bekend te willen onderhandelingen. Zijn Iraanse collega Javad Zarif zei donderdag dat “ook Iran interesse heeft in gesprekken met zijn buren”. Volgens Bin Farhan hebben “veel landen” aangeboden om te bemiddelen. Iran en Saudi-Arabië hebben sinds 2016 geen diplomatieke betrekkingen meer, nadat demonstranten in Teheran delen van de Saudische ambassade in brand hadden gestoken.

Het sjiitische Iran en soennitische Saudi-Arabië zijn allebei uit op meer invloed in de regio. In Jemen vecht Saudi-Arabië samen met de Jemenitische regering tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Ook zijn beide landen betrokken bij het conflict in Syrië. Daar ondersteunt Iran de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Saudi-Arabië verschillende rebellengroepen steunt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees