Italiaans wielerteam verbiedt wattage- en hartslagmeter: “Geen robots meer”

Italiaans wielerteam verbiedt wattage- en hartslagmeter: “Geen robots meer”

Luca Scinto met de intussen gestopte Filippo Pozzato. Foto: Photo News

Iedereen in het wielerpeloton zweert bij technologie, maar het Italiaanse ProTeam Vini Zabù-KTM weigert om wattage- en hartslagmeters te gebruiken tijdens wedstrijden. “We zijn geen robotten”, aldus ploegleider Luca Scinto.

Koersen en trainen zonder wattage- en hartslagmeter: het lijkt niet meer van deze tijd. ook in het wielrennen is meten weten. Niet bij Vini Zabù-KTM (vorig jaar Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), daar zijn ze geen voorstander van de technologische ontwikkeling. “We hebben ze verboden”, zegt ploegmanager Luca Scinto in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. “Veel renners waren geobsedeerd door de waardes en werden beïnvloed. Ik ben er klaar mee, ik wil dat ze vrij rond kunnen rijden. Het is goed om de meters te gebruiken tijdens de training, want dan kan je jezelf verbeteren. Maar tijdens wedstrijden was ik het beu toen de renners constant zaten te zagen over hun wattages: Ik reed 400 watt, maar loste toch of Ik rijd niet meer dan 300 watt, dus ik heb een slechte dag of Mijn hartslag gaat niet omhoog, dus ik ben moe.”

Niet alle renners juichen om de maatregel, maar Scinto heeft wel de steun van de kopman van het team: de Italiaan Giovanni Visconti. “Hij was het direct met mij eens”, aldus Scinto. “We slaan vol overtuiging deze weg in. Ik wil geen robots leiden, maar renners die luisteren naar hun lichaam en zichzelf kunnen beheersen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.