Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 Photo News

Hermans wordt vandaag geopereerd in München: “Misschien ben ik nu frisser in de Tour”

Ben Hermans (33) heeft net “een pijnstillertje bijgestoken” wanneer we hem op de luchthaven van Singapore aan de lijn krijgen. Dertien uur vliegen was het dan nog met de gebroken schouder die hij in de Tour Down Under opliep. “Maar ik blijf positief”, zegt Hermans. “Als het een beetje meezit, kan ik misschien over zes tot acht weken al opnieuw koersen.”

Alweer pech voor Ben Hermans: vorig jaar eindigde zijn seizoen met een zware val in Kroatië en na twee koersdagen in 2020 staat hij al opnieuw aan de kant. Bij een val in de Tour Down Under liep hij naast twee gebroken ribben ook een zware blessure aan de schouder op. Vooral het schouderblad baart zorgen. “Het glenoïd, de kraakbeenachtige structuur die tegen de kop van de bovenarm rust, is verbrijzeld”, zo legt hij uit.

Hermans postte op Twitter een foto van zijn gehavende schouder.  rr

Hermans ondergaat vandaag bijkomend onderzoek in München. De trip daarheen was behoorlijk intens: zeven uur vliegen van Adelaide naar Singapore, dan negen uur wachten op de luchthaven en dan nog eens een vlucht van dertien uur naar Duitsland. Allemaal met een gebroken schouder. “Gelukkig vlieg ik business”, kon Hermans er nog mee lachen.

Zijn optimisme valt op, want natuurlijk is de blessure een streep door de rekening. Hij was in de Tour Down Under om te scoren. “Ik heb een vlekkeloze winter gehad”, geeft hij aan. “Niet één keer ben ik ziek geworden. Ik reed rond met superbenen. Het is misschien makkelijk om dat nu te zeggen, maar ik was in Paracombe niet ver achter Richie Porte geëindigd. Top tien was zeker haalbaar geweest.”

Sollicitatie voor Spelen

Hermans wilde van de Tour Down Under ook zijn sollicitatie maken voor de Olympische Spelen. “Omdat de omstandigheden wellicht gelijkaardig zijn”, zegt hij. “Er zijn niet veel wedstrijden waarin je kan bewijzen dat je goed klimt in heel warm weer.”

Contact met bondscoach Rik Verbrugghe had Hermans nog niet – “Hopelijk is dat geen slecht voorteken” –, maar hij blijft wel hopen op Tokio: “Ik kan tegen de hitte en ik verteer een jetlag goed. Deze blessure kan zelfs een voordeel zijn: misschien ben ik zo frisser in juli voor de Tour en de Spelen.”

Hermans, een renner die jaar na jaar teruggeslagen wordt door blessures, geeft zo blijk van een bijzondere gave om het glas halfvol te zien. “Misschien het effect van de pijnstillers”, zegt hij lachend. “Ik hoop dat mijn schouder goed herstelt, dat ik er geen blijvende schade aan over houd, maar het is ook ‘maar’ een schouder. Dat is nog iets anders dan je rug breken (Hermans brak in 2016 twee ruggenwervels in Plouay, nvdr.). Er zijn renners die bij een valpartij in een coma belanden en nog erger. Dan hoef ik nu niet te klagen. Als het een beetje meezit, kan ik misschien over zes tot acht weken al opnieuw koersen.”

Het beste van Enkel voor abonnees