Thierry Neuville start met kanontijd op WK rally in Monte Carlo: “Alles viel mooi op z’n plaats”

Thierry Neuville start met kanontijd op WK rally in Monte Carlo: “Alles viel mooi op z’n plaats”

Thierry Neuville. Foto: AFP

Thierry Neuville heeft zijn start in het wereldkampioenschap rally niet gemist. Na de eerste twee proeven van de Rally van Monte Carlo heeft de Oostkantonner een voorsprong van 19 seconden op zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier. Regerend wereldkampioen en Hyundai-teammaat Ott Tänak volgt al op 25 tellen.

De Rally van Monte Carlo is zelden een makkelijke rally. Sneeuw en ijzel kunnen in een paar uur tijd verdwijnen of verschijnen, wat de rijders bij de bandenkeuze heel wat kopbrekens bezorgt. Per lus van twee of drie chronoritten mogen maximaal twee reservewielen worden meegenomen, wat de opties beperkt. Dat was zeker bij de eerste klassementsritten van de 88ste editie van de rallyklassieker het geval.

De eerste proef, 17 kilometer tussen Malijai en Puimichel, lag er poederdroog bij, maar de tweede, meer dan 25 kilometer tussen Bayons en Bréziers, helemaal niet. Bovendien bestond de kans dat het natte wegdek vlak voor de doortocht van de rijders zou bevriezen.

De WK-toppers – Ott Tänak, Sébastien Ogier en onze Thierry Neuville – rekenden er op dat dat allemaal wel zou meevallen en werkten de twee proeven met zes profielloze banden af, alle drie met een mix van zacht en superzacht rubber. Dat laatste heeft een beperkte levensduur, maar stijgt snel in temperatuur en levert zo de nodige grip op.

Thierry Neuville start met kanontijd op WK rally in Monte Carlo: “Alles viel mooi op z’n plaats”
Foto: Photo News

Kanontijd

Toen vlak voor de start van de slotproef doorsijpelde dat er meer dan vier kilometer ijzel lag, bleken de spijkerbanden in theorie de beste optie. Neuville trok zich daar echter weinig van aan en hield zijn bolide ook op de gladde stroken mooi in het juiste spoor. Het resultaat was een kanontijd: de concurrentie volgde op 25 seconden of meer, ook de rijders die wel over spijkerbanden konden beschikken.

Neuville en corijder Nicolas Gilsoul bleken in eerste instantie heel blij dat ze zonder brokken het einde van de eerste dag hadden gehaald. “Die proef lag er veel en veel erger bij dan we hadden verwacht”, stelde Gilsoul met een zenuwachting glimlachje, waarna Neuville aanvulde: “Op de stroken waar het heel glad lag heb ik geprobeerd om de weg zo goed mogelijk te lezen. Niet evident, maar het heeft wel wat winst opgeleverd. Ik heb echter vooral geprobeerd om geen risico’s te nemen. In de eerste proef van de dag heb ik wat tijd laten liggen, omdat de ophanging daar iets te zacht stond en de bandenkeuze ook niet ideaal bleek. Voor de tweede viel echter alles op zijn plaats. Ik wist dat ik daar misschien wel het verschil kon maken en dat is me ook gelukt. De huidige verschillen lijken groot, maar in een Monte Carlo gelden andere normen. Dit is verre van afgelopen, we hebben nog drie dagen te gaan.”

Op vrijdag krijgen de rijders zes proeven voor de wielen geschoven, goed voor 122 kilometer tegen de klok.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.