Bart Aernouts start dit weekend al uitzonderlijk vroeg zijn Ironman-seizoen in Zuid-Afrika

Bart Aernouts start dit weekend al uitzonderlijk vroeg zijn Ironman-seizoen in Zuid-Afrika

Foto: EPA-EFE

Triatleet Bart Aernouts start zijn seizoen uitzonderlijk vroeg dit jaar. De 35-jarige voormalige vice-wereldkampioen begint er zondag al aan in de Ironman 70.3 van Zuid-Afrika. “Met ouder worden heb ik gemerkt dat ik een paar wedstrijden nodig heb om op niveau te geraken.”

Bart Aernouts sloot 2019 af met een negende plaats op het WK Ironman in Hawaï. Drie maanden later trekt hij het seizoen 2020 alweer op gang. “Ja, dat is héél vroeg. Het is al meer dan vijf jaar geleden dat ik hier in Zuid-Afrika aan de start stond”, zegt Aernouts.

Onze landgenoot krijgt in Buffalo City stevige concurrentie voor de kiezen. Onder meer Bradley Weiss, Matt Trautman en Kyle Buckingham staan op de startlijst. “Ik ben nog maar enkele weken terug aan het trainen, dus ik ben zeker nog niet op topniveau. Terwijl op de deelnemerslijst alle Zuid-Afrikaanse toppers staan die wel in vorm zullen zijn. Dit is allicht het sterkste deelnemersveld ooit hier aan de start. Dus ik vermoed dat het niet makkelijk zal worden. Maar ik start hier zonder stress. Ik wil vooral wedstrijdritme opdoen en eens testen waar ik sta. Ik blijf trouwens tot 5 maart hier in Zuid-Afrika om te trainen. Tussendoor neem ik op 7 februari wel deel aan de Ironman 70.3 van Dubai, een tweede test.”

Zijn de Ironman 70.3 van Zuid-Afrika en Dubai nog opwarmertjes voor Bart Aernouts, dan wil hij er vanaf begin april wel staan. “Op 4 april sta ik aan de start van de Ironman 70.3 Oceanside (Californië), dan wil ik echt op niveau zijn. En mijn belangrijkste doel van de eerste jaarhelft is de Ironman van Saint-George, mijn eerste triatlon over een volledige afstand en een wedstrijd die geldt als het Noord-Amerikaans kampioenschap. Een race met een bijzonder sterk deelnemersveld, maar ook veel slots om mij te kwalificeren voor het WK in Hawaï. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik mij via zo’n slots moet proberen plaatsen voor Hawaï. Hopelijk lukt dat begin mei al. Lukt dat niet, dan heb ik nog voldoende tijd om een andere volledige Ironman uit te zoeken om er wel in te slagen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.