Thierry Neuville ondergaat in Monte Carlo de wet van de sterkste: “De oorzaak? Een gebrek aan vertrouwen”

Thierry Neuville ondergaat in Monte Carlo de wet van de sterkste: “De oorzaak? Een gebrek aan vertrouwen”

Foto: AFP

Thierry Neuville sloot de tweede dag van de Rally van Monte Carlo dan wel af met een snelse tijd, echt tevreden bleek de Hyundai-rijder niet. In de tussenstand volgt Neuville als derde nu op 6,4 seconden van leider Sébastien Ogier (Toyota). Voor Hyundai werd het verre van een topdag, want wereldkampioen Ott Tänak verdween op spectaculaire wijze in het decor.

LEES OOK. VIDEO. Wereldkampioen Ott Tänak crasht zwaar in Rally van Monte Carlo

“Als je op een dag een kleine halve minuut verliest, mag en kan je niet tevreden zijn”, vertrouwde Neuville ons aan het eind van de tweede dag toe. De Oostkantonner was de vrijdagetappe met 19 seconden voorsprong begonnen, maar was die boni rond de middag al kwijt.

“De oorzaak? Een gebrek aan vertrouwen”, vervolgt Neuville. “Geen vertrouwen omdat de wagen niet altijd reageert zoals het hoort, geen vertrouwen omdat de correcties die ik van onze ouvreurs krijg doorgespeeld niet precies genoeg blijken.”

Neuvilles gebruikelijk ouvreur – de man die kort voor de start de laatste details over het parcours doorspeelt – ligt ziek in bed en werd vervangen door Hyundai-rijder Dani Sordo.

“Dani heeft zijn manier van werken, en ik veronderstel dat hij daar alle nodige informatie uit haalt”, legt Neuville uit. “Maar ik heb andere dingen nodig om met vertrouwen te kunnen aanvallen. Nu, het is de eerste keer dat we zo samenwerken, het is dan ook maar logisch dat niet alles vlot verloopt. We blijven er aan werken.”

Neuville weet niet goed wat hij van het vervolg van de Monte Carlo moet verwachten. “De Toyota’s zijn hier sterk, maar dat hadden we verwacht”, stelt hij. “Kunnen we terrein goedmaken als het parcours wat verraderlijker wordt, door sneeuw en ijzel? Ik weet het echt niet. Donderdagavond ben ik daar in geslaagd, maar dat wil niet zeggen dat zoiets iedere keer lukt.”

Bij de andere Belgen in de Monte Carlo vallen vooral de prestaties van de jonge Grégoire Munster op. De 21-jarige prijkt met zijn Skoda Fabia op een 14de plaats algemeen, goed voor een vijfde plek in de WRC3-categorie.

Op zaterdag krijgen de deelnemers aan de Rally van Monte Carlo slechts vier chronoritten voorgeschoteld, goed voor 75 kilometer tegen de klok.

Tänak ongedeerd maar uit de wedstrijd

Neuvilles nieuwe teammaat Ott Tänak is er ondertussen al niet meer bij. Tijdens de tweede vrijdagproef – een nieuwe en snelle chronorit tussen Saint-Clément en Freissinières – vloog de Hyundai van Tänak tegen meer dan 180 per uur naast de baan. De vlucht van Tänak werd gestuit door wat bomen, waarna de wagen een aantal keer over de kop ging en op een lager gelegen weg belandde. Tänak en co Martin Järveoja wisten zich snel en ongedeerd uit het wrak te bevrijden, om tot de onvermijdelijke vaststelling te komen dat hun wagen veel te zwaar vernield is om morgen opnieuw te kunnen vertrekken. Ook mogelijke bonuspunten in de afsluitende Power Stage van zondag mag Tänak dus vergeten. De slechtst mogelijke seizoensstart voor de wereldkampioen, die de nacht in het ziekenhuis zal doorbrengen.

Deze vrijdagnamiddag werken de rijders een herhaling van de ochtendlus af, drie proeven goed voor iets meer dan 60 kilometer tegen de klok. In de Hautes-Alpes wordt regen en sneeuw verwacht, wat de tussenstand opnieuw overhoop kan gooien.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.